Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1022027

Mikrobiom velikih morskih kralješnjaka


Mihaljević, Mihaela
Mikrobiom velikih morskih kralješnjaka 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Mikrobiom velikih morskih kralješnjaka
(The microbiome of large marine vertebrates)

Autori
Mihaljević, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2019

Stranica
24

Mentor
Bosak, Sunčica

Ključne riječi
Mikrobiom, morski sisavci, morske ptice, morski gmazovi
(Microbiome, marine mammals, marine birds, marine reptiles)

Sažetak
Veliki morski kralješnjaci iznimno su važni stanovnici oceanskih ekosustava, a mogu biti domaćini velikom broju mikroorganizama. Sve više istraživanja pokazuje da je mikrobiom, skup svih gena zajednice mikroorganizama, od velike evolucijske važnosti za brojne višestanične organizme, a od velike važnosti je i danas, posebice za normalan rad probavnog, pokrovnog i dišnog sustava. U velike morske kralješnjake ubrajaju se svi morski sisavci, nekoliko gmazova (sedam vrsta morskih kornjača i jedna iguana) te ribe hrskavičnjače. Njihov mikrobiom je, unatoč sve većem broju nedavnih istraživanja na tu temu, i dalje nedovoljno istražen. Crijevni mikrobiom sisavaca i gmazova većinom čine bakterije koljena Bacteroidetes i Firmicutes, a manje su prisutne bakterije koljena Proteobacteria, Fusobacteria i Actinobacteria. Dobri dupin za sada je jedina poznata vrsta sisavaca čiji se mikrobiom bitno razlikuje u odnosu na ostale sisavce. Sastav crijevnog mikrobioma ovisi o načinu prehrane sisavaca i gmazova, s time da je zavisnost o prehrani izraženija kod gmazova. Zdravlje pokrovnog sustava morskih kralješnjaka ovisi o sastavu mikrobioma – u svim skupinama prisutni su geni bakterija za koje je poznato da imaju antimikrobno djelovanje. Moguće je da se na taj način održava stalan i stabilan sastav kožnog mikrobioma sisavaca i riba ili mikrobioma ljuske jajeta u kornjača. Sastav mikrobioma dišnog sustava sisavaca raznolik je te u uzorcima zdravih jedinki nisu detektirani prisutni patogeni, no važno je napomenuti da je ovaj organski sustav ujedno i najmanje istražen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-UIP-2017-05-5635 - Mikrobiom glavate želve (Caretta caretta): uvid u epizoičke i endozoičke zajednice (Sunčica Bosak, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Mihaljević, Mihaela
Mikrobiom velikih morskih kralješnjaka 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb
Mihaljević, M. (2019) 'Mikrobiom velikih morskih kralješnjaka', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, M.}, year = {2019}, pages = {24}, keywords = {microbiome, marine mammals, marine birds, marine reptiles}, title = {The microbiome of large marine vertebrates}, keyword = {microbiome, marine mammals, marine birds, marine reptiles}, publisherplace = {Zagreb} }