Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima (CROSBI ID 269232)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Kralik, Zlata ; Lovreković, Matea Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 1; 58-65

Podaci o odgovornosti

Kralik, Zlata ; Lovreković, Matea

hrvatski

Utjecaj hranidbe na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima

Jaja su vrijedan izvor bjelančevina, masti i mikroelemenata koji igraju važnu ulogu u osnovnoj prehrani ljudi. Proizvodnja i potrošnja jaja u svijetu posljednjih je desetljeća u porastu. Konzumacija jaja dugo vremena bila je povezana s nepovoljnim učincima u ljudskom zdravlju, uglavnom zbog sadržaja kolesterola. Međutim, danas je poznato da na razinu kolesterola u ljudskom serumu utječu više drugi čimbenici (genetska predispozicija, hormonski status, način prehrane i slično), a ne isključivo kolesterol iz jaja. Danas namirnice koje se koriste u svakodnevnom obroku nisu namijenjene samo pružanju potrebnih hranjivih tvari, već one potrošačima mogu pomoći kod prevencije bolesti povezanih s prehranom (bolji imunološki status, smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, očuvanje vida i slično). Posebnom tehnologijom u proizvodnji konzumnih jaja, moguće je u jajima povećati sadržaj nekih funkcionalnih sastojaka kao što su omega-3 masne kiseline, selen, lutein, zeaksantin, te vitamini E i A. Ovaj rad nudi kratki pregled utjecaja tehnologije proizvodnje konzumnih jaja (hranidbe nesilica) na kvalitetu i obogaćivanje jaja funkcionalnim sastojcima.

jaja ; nesilice ; hrana ; funkcionalni sastojci

nije evidentirano

engleski

Feed influence on quality and egg enrichment by functional ingredients

nije evidentirano

eggs, laying hens, food, functional ingredients

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XX (1)

2018.

58-65

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Povezane osobe



nije evidentirano

Poveznice