Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Percepcija potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja (CROSBI ID 429310)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ferfolja, Marina Percepcija potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja / Cerjak, Marija (mentor); Tomić Maksan, Marina (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Ferfolja, Marina

Cerjak, Marija

Tomić Maksan, Marina

hrvatski

Percepcija potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja

S rastom svijesti potrošača o utjecaju hrane na zdravlje javlja se trend porasta konzumacije svježe ribe. Istovremeno na tržištu raste potražnja za ekološkom hranom. Iako se u europskoj ekološkoj proizvodnji najviše uzgajaju voće, povrće i orašasti plodovi, raste i proizvodnja ribe iz ekološkog uzgoja. Cilj rada bio je utvrditi ponašanje potrošača pri kupnji i konzumaciji svježe ribe, važnost pojedinih obilježja svježe ribe, razinu znanja potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja te njihovu percepciju iste. Nadalje, cilj rada bio je ispitati spremnost potrošača na kupnju svježe ribe iz ekološkog uzgoja, te usporediti percepciju potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja u odnosu na svježu ribu iz konvencionalnog uzgoja, kao i ispitati utjecaj socio-demografskih obilježja na percepciju potrošača o svježoj ribi iz ekološkog uzgoja. Kombinirano on-line i usmeno anketno ispitivanje provedeno je na uzorku od 303 ispitanika. Prema rezultatima ispitanici vole konzumirati svježu ribu, konzumiraju je jednom tjedno ili dva do tri puta mjesečno uglavnom kod kuće. Većina ispitanika ne zna što je svježa riba iz ekološkog uzgoja te svoje znanje ocjenjuje srednjim i niskim. Samo polovica upoznata je s činjenicom kako na domaćem tržištu mogu kupiti ovaj proizvod. U odnosu na svježu ribu iz konvencionalnog uzgoja, svježu ribu iz ekološkog uzgoja ispitanici smatraju zdravijom, ukusnijom i manje masnom, a za istu su spremni platiti od 11-20% višu cijenu.

svježa riba ; ekološki uzgoj ribe ; potrošači ; anketa

nije evidentirano

engleski

Consumers perception of fresh fish from ecological farming

nije evidentirano

fresh fish ; organic fish farming ; consumers ; survey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

20.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)