Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj svojstava endosperma zrna kukuruza na in vitro kinetiku probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja (CROSBI ID 429309)

Ocjenski rad | diplomski rad

Zurak, Dora Utjecaj svojstava endosperma zrna kukuruza na in vitro kinetiku probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja / Kljak, Kristina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Zurak, Dora

Kljak, Kristina

hrvatski

Utjecaj svojstava endosperma zrna kukuruza na in vitro kinetiku probavljivosti škroba u tankom crijevu svinja

Zrno kukuruza najvažniji je izvor energije te predstavlja najzastupljenije krmivo u hranidbi svinja. Energija zrna kukuruza deponirana je u obliku škroba čija je visoka probavljivost i iskoristivost neophodna za održanje života, rast, obnovu tkiva, zdravlje i proizvodnju. Najveći dio zrna kukuruza čini endosperm čiji se brašnavi i caklavi dio razlikuju u svojstvima te njihov omjer kao i morfologija utječu na probavljivost škroba. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj svojstava brašnavog i caklavog endosperma na in vitro kinetiku ilealne probavljivosti škroba cijelog zrna kukuruza u modelu koji oponaša sustav probave u želucu i tankom crijevu svinja. Istraživanje je provedeno na 30 hibrida kukuruza u kojima je, manualnom disekcijom, određen udio caklavog i brašnavog endosperma. U dijelovima endosperma potom je određen sadržaj amiloze, zeina, te škrobnih i neškrobnih lipida. Koeficijenti probavljivosti izračunati su za 0, 15, 30, 45, 1, 2, 3, 4 i 5 sati inkubiranja in vitro procedure probavljivosti cijelog zrna, a brzina probavljivosti škroba izračunata je prema kinetici prvog reda. Probavljivost suhe tvari analiziranih hibrida u prosjeku je iznosila 83, 36%, dok su se koeficijenti probavljivosti značajno razlikovali između hibrida što upućuje na to da razlike u njihovim svojstvima utječu na in vitro kinetiku brzine probavljivosti škroba. Nadalje, hibridi su se razlikovali u brzini probavljivosti škroba (P < 0, 01 ; 0, 73 – 1, 63 1/h). Istraživanjem je utvrđena negativna korelacija (P < 0, 05) između sadržaja amiloze, zeina, škrobnih i neškrobnih lipida i parametara in vitro probavljivosti škroba, dok model linearne regresije sa četiri varijable (sadržaj zeina i škrobnih lipida u caklavom te zeina i amiloze u brašnavom endospermu) može predvidjeti više od 64% varijabilnosti brzine probave škroba.

caklavost ; amiloza ; zeini ; škrobni lipidi ; neškrobni lipidi ; in vitro probavljivost

nije evidentirano

engleski

Effect of maize grain endosperm traits on in vitro digestibility kinetics of starch in small intestine of swine

nije evidentirano

virtuousness ; amylose ; zeins ; starch lipids ; non-starch lipids ; in vitro digestibility

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

23.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano