Plijesni iz roda Aspergillus i Penicillium kao mogući producenti aflatoksina B1 i okratoksina A (CROSBI ID 429286)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Numanović, Edina
Markov, Ksenija
Jakopović, Željko
hrvatski
Plijesni iz roda Aspergillus i Penicillium kao mogući producenti aflatoksina B1 i okratoksina A
Pojedine vrste plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium od izrazite su važnosti u biotehnologiji i prehrambenoj industriji. Osim pozitivnih učinaka, karakteriziraju ih i oni štetni poput tvorbe toksičnih spojeva. Toksikotvorne plijesni tijekom rasta, proizvode sekundarne toksične produkte metabolizma, mikotoksine. S obzirom da su neki od njih karcinogeni, poput aflatoksina B1 (AFB1) i okratoksina A (OTA), njihova prisutnost u prehrambenim proizvodima predstavlja opasnost za zdravlje ljudi. U ovom radu cilj je bio provjeriti imaju li kulture plijesni Aspergillus parasiticus, Aspergillus ochraceus, Aspergillus sp., Penicillium nalgiovense i Penicillium sp. sposobnost sinteze AFB1 odnosno OTA. Tankoslojna kromatografija (TLC) je metoda pomoću koje se istraživala prisutnost mikotoksina u uzorcima micelija odabranih plijesni budući da se radi o brzoj i jeftinoj metodi, koja se rutinski koristi za kvalitativnu analizu mikotoksina. Prema rezultatima, dokazana je prisutnost AFB1 u uzorku plijesni Aspergillus parasiticus te prisutnost OTA u uzorcima Aspergillus ochraceus i Penicillum sp. nakon 28 dana uzgoja na temperaturi od 28 °C.
toksikotvorne plijesni, mikotoksini, aflatoksin B1, okratoksin A, tankoslojna kromatografija
nije evidentirano
engleski
Moulds from Aspergillus and Penicillium genera as possible producents of aflatoxin B1 and ochratoxin A
nije evidentirano
toxigenic moulds, mycotoxins, aflatoxin B1, ochratoxin A, thin layer chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
09.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb