Kvaliteta i sigurnost sous vide pripremljenog mesa (CROSBI ID 429269)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dizdarić, Dina
Badanjak Sabolović, Marija
hrvatski
Kvaliteta i sigurnost sous vide pripremljenog mesa
Sous vide je metoda pripremanja namirnica kuhanjem u kontroliranim uvjetima obrade (temperature i vremena) u vakuumiranim plastičnim vrećicama. Najčešća primjena metode je za pripremu mesa. Cilj ovog završnog rada je prema dostupnoj literaturi prikazati prednosti sous vide tehnike u pripremanju mesa u odnosu na tradicionalne metode kuhanja. Prema do sada objavljenim rezultatima znanstvenih istraživanja sous vide metoda pokazala se izvrsnom za postizanje sočnosti mesa i jednoličnog kuhanja. Primjenom sous vide metode kuhanja postižu se bolje senzorske karakteristike mesa, smanjen je gubitak nutrijenata te je produljen vijek trajanja, bez rizika od rekontaminacije.
boja, meso, sigurnost hrane, sous vide kuhanje, tekstura
nije evidentirano
engleski
The quality and safety of sous vide prepared meat
nije evidentirano
color, food safety, meat, sous vide, texture properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
09.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb