Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama (CROSBI ID 429248)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Čuljak, Klara
Markov, Ksenija
Jakopović, Željko
hrvatski
Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama
Izolacija kultiviranjem i identifikacija plijesni mikroskopiranjem ključni su postupci za identifikaciju plijesni koje su prirodno prisutne u/na prehrambenim proizvodima. Ovisno o sastavu hranjive podloge, plijesni sintetiziraju različite pigmente, što je uz morfološke karakteristike važno obilježje za njihovu identifikaciju. Cilj ovog istraživanja bio je izolirati plijesni s tradicionalnih mesnih proizvoda te ih identificirati na temelju njihovih fenotipskih karakteristika tj. makromorfologije (izgled i boja kolonije na hranjivoj podlozi) i mikromorfologije (spore i hife). Izolacija čistih kultura plijesni provedena je na pet različitih hranjivih podloga: Czapekov agar, Sabouraudov agar, krumpirov dekstrozni agar (komercijalni), krumpirov dekstrozni agar (napravljen u laboratoriju) i sladni agar tijekom pet do sedam dana na 28 °C. Kolonije poraslih plijesni mikroskopski su pretražene i identificirane prema identifikacijskim ključevima. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da izolirane plijesni pripadaju rodovima Penicillium i Aspergillus, a identificirane su dvije vrste plijesni iz roda Penicillium i jedna vrsta plijesni iz roda Aspergillus.
identifikacija, izolacija, klasične mikrobiološke metode, plijesni
nije evidentirano
engleski
Isolation and identification of molds by classical microbiological methods
nije evidentirano
identification, isolation, classical microbiological methods, molds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
09.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb