Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama (CROSBI ID 429248)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Čuljak, Klara Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama / Markov, Ksenija (mentor); Jakopović, Željko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Čuljak, Klara

Markov, Ksenija

Jakopović, Željko

hrvatski

Izolacija i identifikacija plijesni klasičnim mikrobiološkim metodama

Izolacija kultiviranjem i identifikacija plijesni mikroskopiranjem ključni su postupci za identifikaciju plijesni koje su prirodno prisutne u/na prehrambenim proizvodima. Ovisno o sastavu hranjive podloge, plijesni sintetiziraju različite pigmente, što je uz morfološke karakteristike važno obilježje za njihovu identifikaciju. Cilj ovog istraživanja bio je izolirati plijesni s tradicionalnih mesnih proizvoda te ih identificirati na temelju njihovih fenotipskih karakteristika tj. makromorfologije (izgled i boja kolonije na hranjivoj podlozi) i mikromorfologije (spore i hife). Izolacija čistih kultura plijesni provedena je na pet različitih hranjivih podloga: Czapekov agar, Sabouraudov agar, krumpirov dekstrozni agar (komercijalni), krumpirov dekstrozni agar (napravljen u laboratoriju) i sladni agar tijekom pet do sedam dana na 28 °C. Kolonije poraslih plijesni mikroskopski su pretražene i identificirane prema identifikacijskim ključevima. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da izolirane plijesni pripadaju rodovima Penicillium i Aspergillus, a identificirane su dvije vrste plijesni iz roda Penicillium i jedna vrsta plijesni iz roda Aspergillus.

identifikacija, izolacija, klasične mikrobiološke metode, plijesni

nije evidentirano

engleski

Isolation and identification of molds by classical microbiological methods

nije evidentirano

identification, isolation, classical microbiological methods, molds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

09.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija