Masnoća u avokadu (CROSBI ID 429221)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gašparinčić, Karla
Odžak, Renata
hrvatski
Masnoća u avokadu
Plod avokada nutritivno je vrlo vrijedno voće. Odličan je izvor vitamina i minerala, nezasićenih masnih kiselina te u mastima topivih tvari kao što su tokoferoli, steroli i pigmenti. U ovom radu osvrnut ću se ponajviše na lipidne komponente avokada, njihov sastav, ekstrakciju te utjecaj na ljudsko zdravlje. Što se tiče lipidnog sastava razmotrit ću utjecaj vanjskih čimbenika kao što su temperatura i podneblje rasta te varijacije u samoj sorti. Govoreći o lipidnim komponentama avokada neizbježno je spomenuti ulje i njegovu ekstrakciju. Stoga ću se kratko osvrnuti na najčešće korištene metode ekstrakcije ulja avokada i usporediti njihovu učinkovitost. Nizak udio zasićenih, a visok udio mononezasićenih masnih kiselina te prisustvo u lipidima topivih tvari najzaslužniji su za mnoge dobrobiti konzumacije avokada na ljudsko zdravlje. Razmotrit ću utjecaj konzumacije avokada na neke organske sustave, pretilost te razvoj karcinoma.
nezasićene masne kiseline, lipidi, tokoferoli, steroli, pigmenti
nije evidentirano
engleski
Fat in avocado
nije evidentirano
unsaturated fatty acids, lipids, tocopherols, sterols, pigments
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
19.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split