Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Masnoća u avokadu (CROSBI ID 429221)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Gašparinčić, Karla Masnoća u avokadu / Odžak, Renata (mentor); Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2019

Podaci o odgovornosti

Gašparinčić, Karla

Odžak, Renata

hrvatski

Masnoća u avokadu

Plod avokada nutritivno je vrlo vrijedno voće. Odličan je izvor vitamina i minerala, nezasićenih masnih kiselina te u mastima topivih tvari kao što su tokoferoli, steroli i pigmenti. U ovom radu osvrnut ću se ponajviše na lipidne komponente avokada, njihov sastav, ekstrakciju te utjecaj na ljudsko zdravlje. Što se tiče lipidnog sastava razmotrit ću utjecaj vanjskih čimbenika kao što su temperatura i podneblje rasta te varijacije u samoj sorti. Govoreći o lipidnim komponentama avokada neizbježno je spomenuti ulje i njegovu ekstrakciju. Stoga ću se kratko osvrnuti na najčešće korištene metode ekstrakcije ulja avokada i usporediti njihovu učinkovitost. Nizak udio zasićenih, a visok udio mononezasićenih masnih kiselina te prisustvo u lipidima topivih tvari najzaslužniji su za mnoge dobrobiti konzumacije avokada na ljudsko zdravlje. Razmotrit ću utjecaj konzumacije avokada na neke organske sustave, pretilost te razvoj karcinoma.

nezasićene masne kiseline, lipidi, tokoferoli, steroli, pigmenti

nije evidentirano

engleski

Fat in avocado

nije evidentirano

unsaturated fatty acids, lipids, tocopherols, sterols, pigments

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

19.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija