Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru (CROSBI ID 429186)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ganić, Sonja Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru / Petljak, Kristina (mentor); Zagreb, Ekonomski fakultet, Zagreb, . 2019

Podaci o odgovornosti

Ganić, Sonja

Petljak, Kristina

hrvatski

Zastupljenost lokalne hrane u HORECA sektoru

U posljednjih nekoliko godina sve je više naglašena ideja o razvoju lokalnog prehrambenog sustava, odnosno proizvodnje lokalno uzgojene hrane. Sustavlokalne hrane obuhvaća procese sađenja, proizvodnje, obrade, a u konačnici i samu prodaju hrane unutar određenoga geografskog prostora. Tako se uz pojam lokalne hrane vezuje i pojam 'kratki lanac opskrbe' sa smanjenim brojem posrednika. Međutim, ne postoji pravno usuglašena definicija pojma lokalne hrane, odnosno određivanje granice geografskog područja ovisi o situaciji i namjeni hrane. U zadnje vrijeme sve više raste njen značaj jer se mijenjaju preferencije i navike potrošača koji žele znati otkuda dolazi hrana koju kupuju i konzumiraju. Potreba za transparentnošću, želja i interes za točnim informacijom o porijeklu i načinu uzgoja hrane sve je izraženija, a što onda posljedično utječe i na izbor proizvođača da proizvode upravo takvu hranu i izbor restorana da u pripremanju svojih jela koriste hranu visoke kvalitete ne bi li time privukli potrošače, odnosno svoje posjetitelje. Cilj rada je definirati lokalnu hranu kao takvu te otkriti kakav ona utjecaj ima na poslovanje restorana i utječe li njeno korištenje na stvaranje veće vrijednosti. Osim toga, ispitat će se s kojim se sve izazovima susreću u nabavi lokalne hrane, je li im dostupna i jesu li im cijene prihvatljive te privlači li zaista njeno konzumiranje potrošače. U tu svrhu, provest će se primarno istraživanje koje obuhvaća provedbu anketnog upitnika koji je većinom usmjeren prema pojedinim ugostiteljskim objektima, odnosno restoranima brze prehrane (fast food bar) na području grada Zagreba.

lokalna hrana ; kratki lanci opskrbe ; HoReCa sektor

Diplomski rad, Sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije, smjer Trgovina i međunarodno poslovanje

engleski

Analysis of local food in HORECA sector

nije evidentirano

local food ; short food supply chain ; HoReCa sector

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

17.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Ekonomski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Ekonomija