Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razlozi nastajanja otpada hrane u maloprodajnom opskrbnom lancu prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 429183)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šerbeđija, Marina Razlozi nastajanja otpada hrane u maloprodajnom opskrbnom lancu prehrambenih proizvoda / Petljak, Kristina (mentor); Zagreb, Ekonomski fakultet, Zagreb, . 2019

Podaci o odgovornosti

Šerbeđija, Marina

Petljak, Kristina

hrvatski

Razlozi nastajanja otpada hrane u maloprodajnom opskrbnom lancu prehrambenih proizvoda

Predmet istraživanja ovoga rada je utvrditi razloge nastajanja otpada hrane u maloprodajnom opskrbnom lancu prehrambenih proizvoda. Opskrbni lanac prehrambenih proizvoda sastoji se od pet faza: proizvodnje, skladištenja i manipulacije, prerade i pakiranja, distribucije na tržište te krajnje potrošnje. U svakoj fazi opskrbnog lanca potrebno je osigurati odgovarajuće uvjete kako bi se smanjili gubici i otpad hrane. Primarno istraživanje provedeno je u maloprodajnom poduzeću Dergez d.o.o., u Koprivničko-križevačkoj županiji s ciljem utvrđivanja razloga nastajanja otpada hrane u različitim kategorijama proizvoda. Istraživanje je pokazalo kako najviše otpada hrane nastaje u kategoriji „svježe voće i povrće“, dok se najčešći uzroci nastajanja otpada hrane odnose na česti pritisak dobavljača da se naruči veća količina proizvoda nego što je potrebno, smanjenu kvalitetu svježih proizvoda prilikom dostave u prodavaonicu, naručivanje prevelikih količina proizvoda i stvaranje velikih količina zaliha, nepoželjno ponašanje kupaca prilikom kupovine te nedostatak tolerancije i visoki zahtjevi kupaca prema izgledu i obliku svježih proizvoda. Najčešći načini pomoću kojih se nastoji smanjiti otpad hrane u maloprodajnom poduzeću odnose se na poticanje kupaca na kupovinu proizvoda kojih ima više na zalihama te sniženja i popusti za proizvode koji su pri isteku roka trajanja.

opskrbni lanac ; upravljanje opskrbnim lancem ; gubici hrane ; otpad hrane ; maloprodaja

Diplomski rad, Sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije, smjer Trgovina i međunarodno poslovanje

engleski

Reasons for occurrence of food waste in retail food supply chain

nije evidentirano

supply chain ; supply chain management ; food loss ; food waste ; retail

nije evidentirano

Podaci o izdanju

112

17.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Ekonomski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Ekonomija