Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1021448

K O N Z E R V A T O R S K I E L A B O R A T ZA REKONSTRUKCIJU PROSTORA OKO ŠUPLJE CRKVE U SOLINU


Ivo, Vojnović; Jure, Margeta; Blaž, Gotovac
K O N Z E R V A T O R S K I E L A B O R A T ZA REKONSTRUKCIJU PROSTORA OKO ŠUPLJE CRKVE U SOLINU, 2019. (elaborat).


Naslov
K O N Z E R V A T O R S K I E L A B O R A T ZA REKONSTRUKCIJU PROSTORA OKO ŠUPLJE CRKVE U SOLINU
(Conservation study to reconstruct the space around the church "Šuplja crkva" in Solin)

Autori
Ivo, Vojnović ; Jure, Margeta ; Blaž, Gotovac

Izvornik
GRAD SOLIN Stjepana Radića 42, Solin

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, elaborat

Godina
2019

Ključne riječi
konzervatorski elaborat, šuplja crkva, rekonstrukcija, Solin
(conservation study, Solin, church, King Zvonimir)

Sažetak
Ranoromanička crkva sv. Petra i Mojsija, poznatija po narodnome nazivu „Šuplja crkva“, nalazi se na samoj granici solinskog i kliškog područja, između Ilijinog potoka i rijeke Jadro. Prvi arheološki radovi na tom su položaju provedeni 1927. godine, kada su članovi društva „Bihać“ tragali za crkvom sv. Stjepana, to jest mauzolejom hrvatskih vladara. Tada su zidovi crkve bili jedva vidljivi, a najveći je trag bio iskaz starijih težaka koji su tvrdili da su se u mladosti iza crkvenih zidova skrivali od bure. Odmah nakon početka probnih iskopavanja otkriveni su ostatci zidova južno od puta, no tada još nije bilo poznato o kojoj je crkvi zapravo riječ. Prema dostupnim podatcima, u sondi sjeverno od puta također je pronađen „starinski“ zid. Istraživanje manjeg intenziteta provedeno je i 1928. godine. Prekretnicu u istraživanju Šuplje crkve označio je pronalazak dokumenta u biskupskome arhivu koji je potvrdio da crkvu sv. Stjepana i mauzolej vladara treba tražiti na Gospinom otoku. Tada je i zaključeno da je Šuplja crkva zapravo samostan Sv. Mojsija, kojega je kralj Zvonimir 1078. godine obdario zemljištem. To je definitivno potvrdilo značaj lokaliteta i dovelo do nastavka istraživanja, koja je od 1931. provodio danski arhitekt Ejnar Dyggve. Crkva se danas nalazi ispod razine rijeke Jadro zbog čega redovito plavi. Kako bi se spriječilo daljnje plavljenje i omogućio trajni pristup i konzervacija objekta izrađen je elaborat uređenja prostora oko crkve. Ovim elaboratom definirano je rješenje trajne zaštite povijesnog lokaliteta od svih voda te prijedlog uređenja cijelog lokaliteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, Split

Profili:

Avatar Url Jure Margeta (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Ivo, Vojnović; Jure, Margeta; Blaž, Gotovac
K O N Z E R V A T O R S K I E L A B O R A T ZA REKONSTRUKCIJU PROSTORA OKO ŠUPLJE CRKVE U SOLINU, 2019. (elaborat).
Ivo, V., Jure, M. & Blaž, G. (2019) K O N Z E R V A T O R S K I E L A B O R A T ZA REKONSTRUKCIJU PROSTORA OKO ŠUPLJE CRKVE U SOLINU. GRAD SOLIN Stjepana Radića 42, Solin. Elaborat.
@unknown{unknown, year = {2019}, keywords = {conservation study, Solin, church, King Zvonimir}, title = {Conservation study to reconstruct the space around the church "\v{S}uplja crkva" in Solin}, keyword = {conservation study, Solin, church, King Zvonimir} }