Učinkovitost različitih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buhača (CROSBI ID 429107)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ptiček, Barbara
Grdiša, Martina ; Biošić Martina
hrvatski
Učinkovitost različitih metoda ekstrakcije na izdvajanje piretrina iz dalmatinskog buhača
Dalmatinski buhač autohtona je biljna vrsta Republike Hrvatske, rasprostranjena na obalnom dijelu i otocima Jadranskog mora. Važnost ove biljke krije se u sadržaju sekundarnog metabolita, piretrina, zbog čega je prepoznata i uzgajana diljem svijeta. Piretrin djeluju kao prirodni insekticid na veliki broj kukaca, a najvećim je dijelom lokaliziran u cvatnim glavicama. Cilj ovog rada bio je optimizirati postupak maceracije za izdvajanje piretrina iz biljaka dalmatinskog buhača te istražiti utjecaj različitih postupaka ekstrakcije (maceracija, ultrazvučna ekstrakcija i ekstrakcija metodom raspršenja matice u čvrstom uzorku) na koncentraciju izdvojenih ukupnih piretrina kod triju samoniklih populacija dalmatinskog buhača (Krk, Kozjak i Senj). Utvrđeno je da su optimalni uvjeti maceracije za najviši prinos piretrina sljedeći: 0, 25 g biljnog materijala u 5 ml acetona, pri brzini okretaja mućkalice od 400 rpm, u trajanju od 3 h. Ovisno o analiziranoj populaciji, sadržaj piretrina se kod maceracije kretao od 0, 29 – 0, 62%, ultrazvučnom metodom utvrđen je sadržaj piretrina u rasponu od 0, 46 – 0, 49% dok se sadržaj piretrina dobiven metodom raspršenja matice u čvrstom uzorku kretao od 0, 45 – 0, 59%. Primjenom različitih metoda na istoj populaciji sadržaj piretrina se razlikovao, međutim razlike su bile neznatne.
dalmatinski buhač ; piretrini ; ekstrakcija ; HPLC-DAD
nije evidentirano
engleski
Efficiency of different extraction methods on the isolation of pyrethrin from Dalmatian pyrethrum
nije evidentirano
Dalmatian pyrethrum ; pyrethrin ; extraction ; HPLC-DAD
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
20.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb