Prorjeđivanje plodova u voćarstvu (CROSBI ID 429103)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Modrušan, Doris
Jemrić, Tomislav
Vuković, Marko
hrvatski
Prorjeđivanje plodova u voćarstvu
Preopterećenje urodom i pojava alternativne rodnosti značajan je problem u voćarstvu. Zahvat prorjeđivanja je nužan za proizvodnju kvalitetnog, umjerenog i kontinuiranog uroda. Može se provesti ručno, mehanički ili kemijskim sredstvima te kombinacijom navedenih. Ručno prorjeđivanje nije pogodno kod velikih voćnjaka (velik utrošak vremena i radne snage) ali je značajno kao nadopuna kemijskom. Mehaničko prorjeđivanje cvjetova i plodova je sve aktualnije (posebno u ekološkom uzgoju voća)no postoji mogućnost od neželjenog oštećenja voćke.Kemijsko prorjeđivanje je najčešći oblik prorjeđivanja te se može koristiti za prorjeđivanjecvjetova, plodova ili za inhibiciju diferencijacije ili aborciju generativnih pupova. Sredstva koja se upotrebljavaju za kemijsko prorjeđivanjesuiz skupina insekticida, gnojiva, regulatora rasta te ostalih. Glavni cilj prorjeđivanja je dobivanje redovitih uroda dobre kakvoće plodova(mase, organoleptičkih svojstava itd.)te posljedično veće ekonomske vrijednosti.
prorjeđivanje plodova ; kakvoća plodova ; voćarstvo
nije evidentirano
engleski
Fruit thinning in fruit production
nije evidentirano
fruit thinning ; fruit quality ; fruit production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
17
20.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb