Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prorjeđivanje plodova u voćarstvu (CROSBI ID 429103)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Modrušan, Doris Prorjeđivanje plodova u voćarstvu / Jemrić, Tomislav (mentor); Vuković, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Modrušan, Doris

Jemrić, Tomislav

Vuković, Marko

hrvatski

Prorjeđivanje plodova u voćarstvu

Preopterećenje urodom i pojava alternativne rodnosti značajan je problem u voćarstvu. Zahvat prorjeđivanja je nužan za proizvodnju kvalitetnog, umjerenog i kontinuiranog uroda. Može se provesti ručno, mehanički ili kemijskim sredstvima te kombinacijom navedenih. Ručno prorjeđivanje nije pogodno kod velikih voćnjaka (velik utrošak vremena i radne snage) ali je značajno kao nadopuna kemijskom. Mehaničko prorjeđivanje cvjetova i plodova je sve aktualnije (posebno u ekološkom uzgoju voća)no postoji mogućnost od neželjenog oštećenja voćke.Kemijsko prorjeđivanje je najčešći oblik prorjeđivanja te se može koristiti za prorjeđivanjecvjetova, plodova ili za inhibiciju diferencijacije ili aborciju generativnih pupova. Sredstva koja se upotrebljavaju za kemijsko prorjeđivanjesuiz skupina insekticida, gnojiva, regulatora rasta te ostalih. Glavni cilj prorjeđivanja je dobivanje redovitih uroda dobre kakvoće plodova(mase, organoleptičkih svojstava itd.)te posljedično veće ekonomske vrijednosti.

prorjeđivanje plodova ; kakvoća plodova ; voćarstvo

nije evidentirano

engleski

Fruit thinning in fruit production

nije evidentirano

fruit thinning ; fruit quality ; fruit production

nije evidentirano

Podaci o izdanju

17

20.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)