Primjena probiotičkih starter kultura u proizvodnji sira (CROSBI ID 429097)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Iva Dvorneković
prof. dr. sc. Blaženka Kos
hrvatski
Primjena probiotičkih starter kultura u proizvodnji sira
Cilj ovog rada je bio proizvesti sušene svježe sireve s dodanom funkcionalnom vrijednošću primjenom probiotičkih autohtonih sojeva Lactobacillus brevis D6, Lactobacillus plantarum D13, Lactococcus lactis ZG7-10 i Lactobacillus fermentum D12. Sojevi su dio zbirke mikroorganizama Laboratorija za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura, Sveučilišta u Zagrebu, te su nakon provedenih znanstvenih istraživanja u istom laboratoriju, prema strogim selekcijskim kriterijima, odabrani kao probiotički sojevi. Svaki od njih ima određeno funkcionalno metaboličko svojstvo koje doprinosi aromi, teksturi i kvaliteti proizvedenog sira. Prema provedenim analizama udjela suhe tvari i mliječne masti, proizvedeni sušeni svježi sir pripada kategoriji „ekstra tvrdi sir“ i „polumasni sir“. Sekvencioniranje ukupne DNA iz uzoraka sireva je potvrdilo prisutnost svih dodanih probiotičkih sojeva, a broj živih bakterijskih stanica u proizvedenom siru je nakon proizvodnje i tijekom skladištenja bio veći od 106 CFU/g, što je minimalni preporučeni broj po gramu probiotičkog proizvoda. MALDI-TOF masenom spektrometrijom detektiran je ukupno 51 peptid u uzorcima proizvedenog sira u omjeru mase i naboja raspona od 312, 130 do 4508, 877, koji mogu imati potencijalno bioaktivno djelovanje.
bakterije mliječne kiseline, Lactobacillus, probiotici, sir, starter kulture
nije evidentirano
engleski
Application of probiotic starter cultures in cheese production
nije evidentirano
cheese, lactic acid bacteria, Lactobacillus, probiotic, starter cultures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
18.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska