Maslačak kao prirodni dodatak u hranidbi domaćih životinja (CROSBI ID 429095)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Leko, Ivona
Prakatur, Ivana
hrvatski
Maslačak kao prirodni dodatak u hranidbi domaćih životinja
Cilj ovoga rada bio je prikazati najznačajnije nutritivne karakteristike prirodnog dodatka maslačka u hranidbi domaćih životinja te posebno obraditi vrste i kategorije domaćih životinja kod kojih je isti primijenjen. Maslačak (Taraxacum officinale) je jedan u nizu brojnih ljekovitih prirodnih dodataka te se ubraja u najrasprostranjenije korovne i livadne biljke, te raste na livadama, travnjacima, pašnjacima, parkovima, uz prometnice, rijeke na zapuštenim staništima te vrtovima. Maslačak je naša medonosna biljka te u svom sastavu sadrži niz bioaktivnih komponenti. Istraživanja su pokazala kako maslačak (Taraxacum officinale) kao prirodni dodatak ima značajan pozitivan učinak na proizvodne pokazatelje, odabrane biokemijske pokazatelje u krvi, histomorfologiju tankog crijeva, sastav mikroflore u crijevu te imunološku funkciju. S obzirom na svoju dostupnost očekuje se kako će se ovaj prirodni dodatak sve više uključivati u obroke životinja.
hranidba domaćih životinja; prirodni dodatci; maslačak
nije evidentirano
engleski
Dandelion as natural additive in animal nutrition
nije evidentirano
feeding of domestic animals; Dandelion; phytogenic additive
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
20.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Osijek