Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida) (CROSBI ID 429089)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Visković, Martina
Jakić, Miće
hrvatski
Utjecaj dodatka mljevenih ljuskica jaja na toplinska svojstva poli(vinil-klorida)
U ovom radu pripravljene su mješavine poli(vinil-klorida) PVC-a i ljuske jaja (ES) ekstrudiranjem, jednim od najčešćih procesa u polimernoj industriji. Uzorci su potom analizirani termogravimetrijskom analizom u inertu kroz dva razgradna stupnja te je uočeno da se vrijednosti karakterističnih temperatura mješavina PVC/ES (T5%, Tonset, i Tmax) pomiču prema višim temperaturama što je veći udio ES-a što ukazuje na poboljšanje toplinske stabilnosti PVC-a. DSC analizom dobivene su normalizirane DSC krivulje mješavina PVC/ES te je utvrđeno postojanje jedinstvenog staklišta koje odgovara temperaturi staklastog prijelaza PVC-a te se može zaključiti da dodatak ES-a ne utječe na temperaturu staklastog prijelaza. Infracrvenom spektroskopijom je uočeno da su spektri istraživanih komponenti ostali nepromjenjeni te se može zaključiti da ljuska jaja nije imala utjecaj na strukturu PVC-a.
diferencijalna pretražna kalorimetrija, infracrvena spektroskopija, ljuska jaja, poli(vinil-klorid), termogravimetrijska analiza
nije evidentirano
engleski
Effect of egg shells additon on thermal properties of poly(vinyl chloride)
nije evidentirano
differential calorimetry scanning, egg shell, FT-IR spectroscopy, PVC, thermogravimetric analysis,
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
16.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split