Posliježetveni gubici žitarica u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 429031)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Zeba, Anamarija
Jukić, Željko
hrvatski
Posliježetveni gubici žitarica u Republici Hrvatskoj
Posliježetvena tehnologija za žitarice obuhvaća sve aktivnosti od žetve u polju pa do isporuke žitarica do potrošača. To je vrlo kompleksan sustav kojeg čine nekoliko faza. Svaka faza se razlikuje prema načinu izvođenja i u svakoj fazi može doći do velikih gubitaka žitarica ukoliko se ona se provodi kvalitetno. U razvijenim i nerazvijenim zemljama faze posliježetvenog sustava žitarica se provode na različite načine. Cilj ovog završnog rada je korištenjem dostupne znanstvene i stručne literature utvrditi koji čimbenici te kako i u kojem opsegu uzrokuju gubitke žitarica tijekom skladištenja. U Republici Hrvatskoj, postoji posliježetveni sustav koji je sličan posliježetvenom sustavu u razvijenim zemljama. Financijski gubici u Republici Hrvatskoj 2016. godine, ovisno o udjelu gubitaka od 2 do 10%, iznosili su od 76 335 180 do 381 675 900 HRK. Gubici koji nastaju u posliježetvenom sustavu teško se mogu potpuno eliminirati, ali uz pomoć napredne tehnologije i sustava mogu se smanjiti na što manji postotak.
Posliježetveni sustav, gubici zrna, žitarice
nije evidentirano
engleski
Postharvest losses of cereals in Republic of Croatia
nije evidentirano
Post harvest system, grain losses, cereals
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
11.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb