Usporedba konvencionalnih analitičkih metoda za određivanje udjela soli u hrani (CROSBI ID 429015)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ivandic, Luka
Generalić Mekinić, Ivana
Šimat, Vida
hrvatski
Usporedba konvencionalnih analitičkih metoda za određivanje udjela soli u hrani
Postupci konzerviranja namirnica se koriste od davnina kako bi se sačuvale namirnice i spriječilo njihovo kvarenje kao rezultat različitih bioloških, kemijskih i mikrobioloških promjena. Jedna od najstarijih, ali može se reći i najjednostavnijih te izrazito učinkovitih metoda je konzerviranje namirnica postupkom soljenja. Sol je jedan od najčešće korištenih aditiva u industriji prerade mesa i ribe, uglavnom zbog svoje niske cijene i dostupnosti, ali i brojnih pozitivnih učinaka u postupcima prerade i konzerviranja. Zadatak ovog rada bio je odrediti količinu soli u mesu svježe kozice te u mesu kozice namakane u salamuri tijekom različitih vremenskih intervala, korištenjem dviju konvencionalnih analitičkih metoda ; metode po Mohru i metode po Volhardu.
jadranska kozica ; salamura ; NaCl ; metoda po Mohru ; metoda po Volhardu
nije evidentirano
engleski
Comparison of conventional analytical methods for the determination of salt in foods
nije evidentirano
Adriatic shrimp ; brine ; NaCl ; Mohr method ; Volhard method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
17.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split