Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 428976)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Milić, Jakov David Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda / Ščetar, Mario (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Milić, Jakov David

Ščetar, Mario

hrvatski

Utjecaj jestivih filmova i prevlaka na rok trajnosti prehrambenih proizvoda

U ovom radu napravljen je pregled materijala od kojih se proizvode jestivi filmovi i prevlake, način njihove izrade, ispitana je njihova primjena te utjecaj na rok trajnosti i organoleptička svojstva prehrambenih proizvoda. Povećanjem svijesti o pravilnom zbrinjavanju ambalaže te pozitivnom učinku na prehrambene proizvode. Jestiva ambalaža se sve češće koristi kao zamjena za plastičnu ambalažu, koja je jedan od najvećih uzročnika onečišćenja okoliša. Prevlačenje voskovima i želatinom patentirano je 1800. godine, a jedan od najpoznatijih jestivih materijala je kolagen, koji se kao ovitak koristi u mesnoj industriji. Na kalifornijskoj pastrvi koja je presvučena filmom od želatine, zabilježeno je produljenje roka trajnosti od pet dana. Gubitak mase jagode koja je zaštićena kitozanom smanjeno je za 50 %, dok prženi krumpir premazan bademovom gumom upija 34 % manje ulja. Pri proizvodnji jestivih filmova, važan je materijal od kojeg se jestivi film izrađuje jer određuje postupak proizvodnje te kvalitetu konačnog proizvoda.

jestivi filmovi ; rok trajnosti ; prehrambeni proizvodi

nije evidentirano

engleski

The impact of edible packaging on the shelf life of food products

nije evidentirano

edible films ; shelf life ; food products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

18.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija