Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 428949)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mikan, Paula Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj / Držaić, Valentino (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Mikan, Paula

Držaić, Valentino

hrvatski

Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj

Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj temelji se na visokoproizvodnim plemenitim pasminama i to sanskoj i alpina kozi. Od oko 68 000 rasplodnih koza obuhvaćenih selekcijom navedene pasmine čine 23 896 grla. Alpina u prosječnoj laktaciji od 269 dana proizvede 822, 90 kg mlijeka koje sadrži 3, 36 % masti i 3, 03 % proteina, a sanska koza u prosječnoj laktaciji od 258 dana proizvede 881, 71 kg mlijeka sa 3, 62 % masti i 3, 01 % proteina. Godišnje se u Hrvatskoj proizvode oko 10 800 tona kozjeg mlijeka. Proizvodnja kozjeg mlijeka interakcija je između životinje, hrane i okoliša koja je uvjetovana brojnim čimbenicima. Najvažniji čimbenici koji utječu na količinu i sastav kozjeg mlijeka su: pasmina (genotip), hranidba, tjelesni okvir, dob koze, stadij laktacije, dužina laktacije, veličina legla, razvijenost vimena, sezona jarenja, temperatura zraka i dr.

kozje mlijeko, proizvodnja, sanska, alpina, čimbenici, sastav mlijeka

nije evidentirano

engleski

Production and chemical composition of goat milk in the Republic of Croatia

nije evidentirano

goat milk, producition, saanen, alpine, factors, milk quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

13.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)