Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 428949)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mikan, Paula
Držaić, Valentino
hrvatski
Proizvodnja i kemijski sastav kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
Proizvodnja kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj temelji se na visokoproizvodnim plemenitim pasminama i to sanskoj i alpina kozi. Od oko 68 000 rasplodnih koza obuhvaćenih selekcijom navedene pasmine čine 23 896 grla. Alpina u prosječnoj laktaciji od 269 dana proizvede 822, 90 kg mlijeka koje sadrži 3, 36 % masti i 3, 03 % proteina, a sanska koza u prosječnoj laktaciji od 258 dana proizvede 881, 71 kg mlijeka sa 3, 62 % masti i 3, 01 % proteina. Godišnje se u Hrvatskoj proizvode oko 10 800 tona kozjeg mlijeka. Proizvodnja kozjeg mlijeka interakcija je između životinje, hrane i okoliša koja je uvjetovana brojnim čimbenicima. Najvažniji čimbenici koji utječu na količinu i sastav kozjeg mlijeka su: pasmina (genotip), hranidba, tjelesni okvir, dob koze, stadij laktacije, dužina laktacije, veličina legla, razvijenost vimena, sezona jarenja, temperatura zraka i dr.
kozje mlijeko, proizvodnja, sanska, alpina, čimbenici, sastav mlijeka
nije evidentirano
engleski
Production and chemical composition of goat milk in the Republic of Croatia
nije evidentirano
goat milk, producition, saanen, alpine, factors, milk quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
13.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb