Oblikovanje inkluzijskih kompleksa β- ciklodekstrina s uljem crnog kima i istraživanje mogućnosti vezivanja na celulozni i celuloza/poliesterski tekstilni supstrat primjenom mikrovalne energije (CROSBI ID 428905)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vrbić, Ana
Flinčec Grgac, Sandra
hrvatski
Oblikovanje inkluzijskih kompleksa β- ciklodekstrina s uljem crnog kima i istraživanje mogućnosti vezivanja na celulozni i celuloza/poliesterski tekstilni supstrat primjenom mikrovalne energije
U ovom radu proučavan je utjecaj ekološki povoljnog procesa povezivanja inkluzijskog kompleksa β-ciklodekstrin-crni kim s celuloznim i celuloza/poliesterskim tekstilnim materijalima uz primjenu mikrovalne energije. U tu svrhu provedeno je mehaničko kompleksiranje β-ciklodekstrina i ulja crnog kima uz primjenu visokoenergetskog vibracijskog mikromlina te postupci odležavanja u sušioniku na 80 oC u vremenu od 1 i 24 sata, kao i djelovanje mikrovalne energije u vremenu od 2 i 4 minute uz snagu mikrovalova od 50 %. Pamučni i pamuk/poliesterski uzorci predobrađeni su u 8 % NaOH radi postizanja bolje reaktivnosti pamuka. Pripremljena kupelj za obradu sadržavala je katalizator Na-hipofosfit i maleinsku kiselinu koja je omogućila umrežavanje inkluzijskog kompleksa β-ciklodekstrin-crni kim s celuloznim i celuloza/poliesterskim tekstilnim materijalima. Nakon obrade uzoraka s priređenom kupelji uz djelovanje mikrovalne energije u trajanju od 15 minuta, uzorci su podvrgnuti višestrukim ciklusima pranja kako bi se ustanovilo je li obrada postojana i je li došlo do umrežavanja inkluzijskog kompleksa β- ciklodekstrin-crni kim s tekstilnim supstratom. Tako pripremljeni uzorci podvrgnuti su sljedećim ispitivanjima: primjenom visoko temperaturnog Golden Gate uređaja s ATR sustavom (GG-ATR) nastoje se ustanoviti kemijske promjene u strukturi nastale uslijed djelovanja visokih temperatura, također su se pratile i promjene fizikalno-kemijskih svojstava uz primjenu Fourierove transformacijske infracrvene spektroskopije (FTIR-ATR), promjena mehaničkih svojstava (prekidna čvrstoća i prekidno istezanje), odredile su se promjene spektralnih svojstava vrednovanjem stupnja bjeline i požućenja te su se ispitala i antimikrobna svojstva tako obrađenih tekstilnih supstrata.
inkluzijski kompleks β-ciklodekstrin-crni kim, maleinska kiselina, mikrovalna energija, GG-ATR, FTIR-ATR
nije evidentirano
engleski
Preparation inclusion complexes of β- cyclodextrin with black cumin oil and investigate possinbility crosslinking with cellulose and cellulose / polyester textile substrate using microwave energy
nije evidentirano
inclusion complex β-cyclodextrin-black cumin, maleic acid, microwave energy, GG-ATR, FTIR-ATR
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
12.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Tekstilno-tehnološki fakultet
Zagreb