Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla (CROSBI ID 428890)

Ocjenski rad | diplomski rad

Natalija Kovačević Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla / Kelava Ugarković, Nikolina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Natalija Kovačević

Kelava Ugarković, Nikolina

hrvatski

Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla

Klanjem životinja dobiva se meso, ali i velike količine nusproizvoda koji se razvrstavaju na jestive i nejestive. Međutim, nusproizvodi životinjskog podrijetla često se smatraju otpadom ili se premalo iskorištavaju. Jestivi nusproizvodi životinjskog podrijetla predstavljaju čitavi niz nusproizvoda (kao što su iznutrica) iznimne nutritivne vrijednosti i velikog potencijala u ljudskoj prehrani. Svake godine raste ukupni broj stanovništva što dovodi do sve većeg pritiska na stočarstvo. Hrane je sve manje, a raste potražnja za mesom i mesnim proizvodima. Također, raste broj siromašnog stanovništva i stupanj pothranjenosti. Jestivi nusproizvodi životinjskog podrijetla kao bogati izvor hranjivih tvari (proteina, vitamina, minerala) mogli bi pomoći u rješavanju tih problema. Cilj ovog završnog rada je opisati kemijsku i nutritivnu vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla, istaknuti prednosti i rizike vezane uz njihovo korištenje te načine obrade i konzumacije.

nusproizvodi životinjskog podrijetla, jestivi, kemijska i nutritivna vrijednost

nije evidentirano

engleski

Chemical and nutritive value of edible animal by- products

nije evidentirano

animal by-products, edible, chemical and nutritive value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

08.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)