Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla (CROSBI ID 428890)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Natalija Kovačević
Kelava Ugarković, Nikolina
hrvatski
Kemijska i nutritivna vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla
Klanjem životinja dobiva se meso, ali i velike količine nusproizvoda koji se razvrstavaju na jestive i nejestive. Međutim, nusproizvodi životinjskog podrijetla često se smatraju otpadom ili se premalo iskorištavaju. Jestivi nusproizvodi životinjskog podrijetla predstavljaju čitavi niz nusproizvoda (kao što su iznutrica) iznimne nutritivne vrijednosti i velikog potencijala u ljudskoj prehrani. Svake godine raste ukupni broj stanovništva što dovodi do sve većeg pritiska na stočarstvo. Hrane je sve manje, a raste potražnja za mesom i mesnim proizvodima. Također, raste broj siromašnog stanovništva i stupanj pothranjenosti. Jestivi nusproizvodi životinjskog podrijetla kao bogati izvor hranjivih tvari (proteina, vitamina, minerala) mogli bi pomoći u rješavanju tih problema. Cilj ovog završnog rada je opisati kemijsku i nutritivnu vrijednost jestivih nusproizvoda životinjskog podrijetla, istaknuti prednosti i rizike vezane uz njihovo korištenje te načine obrade i konzumacije.
nusproizvodi životinjskog podrijetla, jestivi, kemijska i nutritivna vrijednost
nije evidentirano
engleski
Chemical and nutritive value of edible animal by- products
nije evidentirano
animal by-products, edible, chemical and nutritive value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
08.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb