Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija (CROSBI ID 428889)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lucijanić, Dora
Antunac, Neven
hrvatski
Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija
Budući da se mlijeko paških ovaca prerađuje u paški sir, važno je da se fizikalno-kemijski sastav mlijeka, na kojeg utječu razni čimbenici, nalazi u okviru raspona propisanih Pravilnikom o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (2017.). Cilj rada je utvrditi utjecaj stadija (početak, sredina i kraj laktacije) i redoslijeda (1., 2., 3., 4., 5. i ostale) laktacije na promjene udjela mliječne masti (M), proteina (P) i kazeina (K), omjere mast/protein (M/P) i kazein/mast (K/M) te promjene pH vrijednosti i točke ledišta (TL) mlijeka paške ovce. Istraživanje je provedeno na 3 stada (213 ovaca) s područja Kolana i Caske. Istraživani utjecaj stadija i redoslijeda laktacije bio je statistički značajan. Udjeli M, P i K bili su najviši krajem, omjer M/P sredinom laktacije kad je omjer K/M bio najmanji, a najviše vrijednosti pH i TL utvrđene su početkom laktacije. Najviši udjeli M, P i K, omjer M/P i TL utvrđeni su u ovaca pete i kasnijih laktacija, a najviša pH vrijednost i omjer K/M u trećoj laktaciji. Između pojedinih analiziranih parametara utvrđene su statistički značajne korelacije.
mlijeko, paška ovca, stadij laktacije, redoslijed laktacije, omjer mast/protein, omjer kazein/mast
nije evidentirano
engleski
Physical and chemical changes of Pag sheep milk during lactations
nije evidentirano
milk, Pag sheep, stage of lactation, number of lactation, fat/protein ratio, casein/fat ratio
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
17.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb