Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija (CROSBI ID 428889)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lucijanić, Dora Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija / Antunac, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Lucijanić, Dora

Antunac, Neven

hrvatski

Fizikalno-kemijske promjene mlijeka paške ovce tijekom laktacija

Budući da se mlijeko paških ovaca prerađuje u paški sir, važno je da se fizikalno-kemijski sastav mlijeka, na kojeg utječu razni čimbenici, nalazi u okviru raspona propisanih Pravilnikom o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (2017.). Cilj rada je utvrditi utjecaj stadija (početak, sredina i kraj laktacije) i redoslijeda (1., 2., 3., 4., 5. i ostale) laktacije na promjene udjela mliječne masti (M), proteina (P) i kazeina (K), omjere mast/protein (M/P) i kazein/mast (K/M) te promjene pH vrijednosti i točke ledišta (TL) mlijeka paške ovce. Istraživanje je provedeno na 3 stada (213 ovaca) s područja Kolana i Caske. Istraživani utjecaj stadija i redoslijeda laktacije bio je statistički značajan. Udjeli M, P i K bili su najviši krajem, omjer M/P sredinom laktacije kad je omjer K/M bio najmanji, a najviše vrijednosti pH i TL utvrđene su početkom laktacije. Najviši udjeli M, P i K, omjer M/P i TL utvrđeni su u ovaca pete i kasnijih laktacija, a najviša pH vrijednost i omjer K/M u trećoj laktaciji. Između pojedinih analiziranih parametara utvrđene su statistički značajne korelacije.

mlijeko, paška ovca, stadij laktacije, redoslijed laktacije, omjer mast/protein, omjer kazein/mast

nije evidentirano

engleski

Physical and chemical changes of Pag sheep milk during lactations

nije evidentirano

milk, Pag sheep, stage of lactation, number of lactation, fat/protein ratio, casein/fat ratio

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

17.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano