Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1020284

Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina


Rezić, T., Šantek, M. I., Andlar, M., Pavlečić, M., Šantek, B.
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 11 (2017), 1-2; 6-17 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina
(Comparison of different techniques for bioethanol production from lignocellulosic raw materials)

Autori
Rezić, T., Šantek, M. I., Andlar, M., Pavlečić, M., Šantek, B.

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (7891-352X) 11 (2017), 1-2; 6-17

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bioetanol, lignocelulozne sirovine, predobrada lignoceluloznih sirovina, različite tehnike proizvodnje bioetanola
(bioethanol, lignocellulosic raw materials, pretreatment of lignocellulosic raw materials, various bioethanol production techniques)

Sažetak
Bioetanol proizveden iz lignoceluloznih sirovina (npr. ostaci biomase drveta i poljoprivrednih kultura) zadovoljava kriterije ekološke i društveno-političke održivosti. Međutim, troškovi proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina značajno su veći u odnosu na troškove proizvodnje bioetanola iz šećernih i škrobnih sirovina. Da bi se ostvarila ekonomski održiva proizvodnja bioetanola iz lignoceluloznih sirovina neophodno je razviti i primjeniti nova tehnološka rješenja. Proces proizvodnje bioetanola može se provesti pomoću različitih tehnika vođenja bioprocesa kao što su npr. odvojeni proces hidrolize lignocelulozne sirovine i fermentacija njenog hidrolizata, simulatana hidroliza i fermentaci-ja ili konsolidirani bioprocesni sustav. Budući da se tehnika odvojene hidrolize i fermentacije već koristi u industrijskom mjerilu za daljnji razvoj procesa proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina najveći potencijal ima tehnika simultane hidrolize i fermentacije zbog smanjene mogućnosti pojave inhibicije supstratom (ili drugim sastojcima hidrolizata sirovina) odnosno smanjenja kapitalnih troškova bioprocesa. Konti-nuirani postupak vođenja proizvodnje bioetanola dodatno povećava učinkovitost bioprocesa, te smanjuje njegove operativne troškove. Međutim, glavni nedostaci kontinuiranog postupka su povećana mogućnost kontaminacije, nastajanje i nakupljanje nepoželjnih nusproizvoda odnosno povećani kapitalni troškovi bioprocesa. U ovome radu dan je pregled različitih tehnika proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina, te su ti bioprocesi međusobno uspoređeni na osnovi pokazatelja uspješnosti bioprocesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Rezić, T., Šantek, M. I., Andlar, M., Pavlečić, M., Šantek, B.
Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 11 (2017), 1-2; 6-17 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Rezić, T., Šantek, M. I., Andlar, M., Pavlečić, M., Šantek, B. (2017) Usporedba različitih tehnika proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznih sirovina. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 11 (1-2), 6-17.
@article{article, year = {2017}, pages = {6-17}, keywords = {bioethanol, lignocellulosic raw materials, pretreatment of lignocellulosic raw materials, various bioethanol production techniques}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {11}, number = {1-2}, issn = {7891-352X}, title = {Comparison of different techniques for bioethanol production from lignocellulosic raw materials}, keyword = {bioethanol, lignocellulosic raw materials, pretreatment of lignocellulosic raw materials, various bioethanol production techniques} }