Utjecaj duljine provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka (CROSBI ID 269038)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Lukšić, Božica ; Čačić, Ivana ; Šebalj, Gordan
hrvatski
Utjecaj duljine provenjavanja na hranidbenu vrijednost fermentirane krme poluprirodnog travnjaka
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj duljine provenjavanja krme poluprirodnog travnjaka zajednice Arrhenatheretum medioeuropaeum ruderale na hranidbenu vrijednost fermentirane krme, kvalitetu fermentacije u silosu i biološke parametre hranjivosti fermentirane krme u hranidbi preživača. Prvi otkos biljne mase poluprirodnog travnjaka je provenut na tlu tijekom 0, 3, 6 i 24 sata nakon čega su formirani laboratorijski silosi za svaku duljinu provenjavanja krme odvojeno. Utvrđeno je da se kvaliteta fermentacije u silosu i biološki parametri hranjivosti krme nisu razlikovali između uzoraka fermentirane krme provenute 3 i 6 sati. Provenjavanje krme 24 sata je rezultiralo povećanim udjelom suhe tvari (ST), neutralnih detergent vlakana (NDV), kiselih detergent vlakana (KDV) (P<0, 05), pH vrijednosti, sadržajem fermentirajuće metaboličke energije u metaboličkoj energiji (FME/ME) i faktora konzumacije za goveda te smanjenim sadržaj sirovih proteina (SP), metaboličke energije (ME), probavljivosti organske tvari u suhoj tvari (D-vrijednost) i faktora konzumacije za ovce. Zaključeno je da provenjavanje biljne mase poluprirodnog travnjaka prije siliranja tijekom 24 sata za parametre kvalitete fermentacije u silosu i biološke parametre kvalitete fermentirane krme ima značajnih prednosti u odnosu na direktno siliranje biljne mase bez provenjavanja ili provenjavanje prije siliranja tijekom 3 ili 6 sati.
provenjavanje, sjenaža, hranidbena vrijednost, kvaliteta fermentacije
nije evidentirano
engleski
The effect of the length of wilting on the nutritive value of fermented forage from semi- natural grassland
nije evidentirano
wilting, haylage, nutritive value, fermentation quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
60 (1)
2018.
43-50
objavljeno
0023-4850
1848-901X