Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1019990

Od kronologije prema teorijskim konceptima - iseljenička problematika u hrvatskoj historiografiji na uzorku radova objavljenih u Časopisu za suvremenu povijest


Hrstić, Ivan; Marica Marinović Golubić
Od kronologije prema teorijskim konceptima - iseljenička problematika u hrvatskoj historiografiji na uzorku radova objavljenih u Časopisu za suvremenu povijest // Časopis za suvremenu povijest, 51 (2019), 2; 361-384 doi:10.22586/csp.v51i2.8728 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Od kronologije prema teorijskim konceptima - iseljenička problematika u hrvatskoj historiografiji na uzorku radova objavljenih u Časopisu za suvremenu povijest
(From Chronology towards Theoretical Concepts – the Problem of Émigrés in Croatian Historiography as Evidenced by Papers Published in the Journal of Contemporary History)

Autori
Hrstić, Ivan ; Marica Marinović Golubić

Izvornik
Časopis za suvremenu povijest (0590-9597) 51 (2019), 2; 361-384

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Hrvatsko iseljeništvo ; historiografija ; društvena povijest ; interdisciplinarnost ; Časopis za suvremenu povijest
(Croatian émigrés ; historiography ; social history ; interdisciplinary approach ; Journal of Contemporary History)

Sažetak
U članku se na temelju 39 radova posvećenih iseljeničkoj tematici, objavljenih u Časopisu za suvremenu povijest od 1969. do 2018., analizira istraženost povijesti hrvatskoga iseljeništva unutar hrvatske historiografije. Analiza je provedena na dvije razine. S jedne strane problematizirana je opća (pod)zastupljenost navedene tematike u kontekstu cjelokupne hrvatske historiografije, a potom je postavljeno pitanje utjecaja dominantnoga narativa na istraživanje kroz tri ključne domene: izbor tema, upotreba karakteristične metodologije te sama interpretacija. Pritom su odvojeno promatrana dva razdoblja, za vrijeme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije te po ostvarenju samostalnosti Republike Hrvatske. Usporedno s tim dijelom analize osnovne karakteristike radova na temu hrvatskoga iseljeništva kontekstualizirane su s dosezima stranih historiografija te srodnih znanstvenih disciplina s aspekta primjene teorijskih i metodoloških okvira istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Citati