Utjecaj zamjene kukuruza sirutkom u prahu na konzumaciju i probavljivost obroka baziranog na sjenaži talijanskog ljulja (CROSBI ID 428718)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rudar, Andrea
Vranić, Marina
hrvatski
Utjecaj zamjene kukuruza sirutkom u prahu na konzumaciju i probavljivost obroka baziranog na sjenaži talijanskog ljulja
Cilj ovog završnog rada bio je utvrditi utjecaj zamjene mljevenog kukuruza sirutkom u prahu, kao dodatka sjenaži talijanskog ljulja, na ad libitum konzumaciju suhe tvari (ST) obroka i in vivo probavljivost ST obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Istraživanje je postavljeno kao latinski kvadrat 4x4 s 4 kastrirana ovna i 4 hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki kastrirani ovan. Životinje su hranjene sjenažom talijanskog ljulja uz dodatak 30 g koncentrata kg-1 M0, 75 koji se sastojao od 100% mljevenog zrna kukuruza (tretman A), 90% mljevenog zrna kukuruza i 10% sirutke u prahu (tretman B), 80% mljevenog zrna kukuruza i 20% sirutke u prahu (tretman ) i 70% mljevenog kukuruza i 30% sirutke u prahu (tretman D). Utvrđeno je da zamjena mljevenog zrna kukuruza sirutkom u prahu od 10%, 20%, ili 30% ne utječe na ad libitum konzumaciju ST obroka niti na in vivo probavljivost ST obroka (P>0, 05) baziranog na sjenaži talijanskog ljulja u hranidbi kastriranih ovnova.
kukuruz, sirutka u prahu, sjenaža talijanskog ljulja, konzumacija, probavljivost
nije evidentirano
engleski
The effect of corn replacement with dried whey on intake and digestibility of the ration based on Italian ryegrass
nije evidentirano
corn, powdered whey, Italian ryegrass silage, intake, digestability
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
11.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb