Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka sirutke u prahu biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranidbenu vrijednost fermentirane krme (CROSBI ID 428716)

Ocjenski rad | diplomski rad

Papac, Mateo Utjecaj dodatka sirutke u prahu biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranidbenu vrijednost fermentirane krme / Vranić, Marina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Papac, Mateo

Vranić, Marina

hrvatski

Utjecaj dodatka sirutke u prahu biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranidbenu vrijednost fermentirane krme

Dodatak ugljikohidrata biljnoj masi prilikom siliranja pospješuje rast i razvoj mikroorganizama tijekom fermentacije u silosu. Sirutka u prahu je bogata laktozom, pa njezin dodatak biljnoj masi prije siliranja dovodi do bržeg zakiseljavanja biljne mase u silosu i postizanju niže završne pH vrijednosti. U radu je analizirano 5 razina dodatka sirutke biljnoj masi poluprirodnog travnjaka prije siliranja u laboratorijske silose (0, 6, 12, 24, 48 g) na 200 g svježe biljne mase u 5 ponavljanja. Nakon 47 dana od zatvaranja laboratorijskog silosa, utvrđena je pH vrijednost fermentirane krme i sadržaj suhe tvari (ST). Osušeni i samljeveni uzorci su analizirani NIRS aparatom radi procjene kemijskih parametara hranidbene vrijednosti fermentirane krme: sirovi proteini (SP), sirove masti (SM), pepeo i nedušićne ekstraktivne tvari (NET). Dodatak sirutke u prahu je povećao (p<0, 05) sadržaj ST i NET i smanjio (p<0, 05) sadržaj SP i SM i pH vrijednost fermentirane krme. Na temelju rezultata istraživanja može se zaključiti da dodatak sirutke u prahu biljnoj masi poluprirodnog travnjaka prilikom siliranja ima pozitivan utjecaj na pH vrijednost i hranidbenu vrijednost fermentirane krme.

poluprirodni travnjak, fermentirana krma, hranidbena vrijednost, NIRS spektroskopija

nije evidentirano

engleski

Effect of dried whey addition on nutritive value of fermented forage from semi-natural grassland

nije evidentirano

semi-natural grassland, fermented forage, nutritive value, NIR spectroscopy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

09.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)