Utjecaj dodatka sirutke u prahu biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranidbenu vrijednost fermentirane krme (CROSBI ID 428716)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Papac, Mateo
Vranić, Marina
hrvatski
Utjecaj dodatka sirutke u prahu biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na hranidbenu vrijednost fermentirane krme
Dodatak ugljikohidrata biljnoj masi prilikom siliranja pospješuje rast i razvoj mikroorganizama tijekom fermentacije u silosu. Sirutka u prahu je bogata laktozom, pa njezin dodatak biljnoj masi prije siliranja dovodi do bržeg zakiseljavanja biljne mase u silosu i postizanju niže završne pH vrijednosti. U radu je analizirano 5 razina dodatka sirutke biljnoj masi poluprirodnog travnjaka prije siliranja u laboratorijske silose (0, 6, 12, 24, 48 g) na 200 g svježe biljne mase u 5 ponavljanja. Nakon 47 dana od zatvaranja laboratorijskog silosa, utvrđena je pH vrijednost fermentirane krme i sadržaj suhe tvari (ST). Osušeni i samljeveni uzorci su analizirani NIRS aparatom radi procjene kemijskih parametara hranidbene vrijednosti fermentirane krme: sirovi proteini (SP), sirove masti (SM), pepeo i nedušićne ekstraktivne tvari (NET). Dodatak sirutke u prahu je povećao (p<0, 05) sadržaj ST i NET i smanjio (p<0, 05) sadržaj SP i SM i pH vrijednost fermentirane krme. Na temelju rezultata istraživanja može se zaključiti da dodatak sirutke u prahu biljnoj masi poluprirodnog travnjaka prilikom siliranja ima pozitivan utjecaj na pH vrijednost i hranidbenu vrijednost fermentirane krme.
poluprirodni travnjak, fermentirana krma, hranidbena vrijednost, NIRS spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Effect of dried whey addition on nutritive value of fermented forage from semi-natural grassland
nije evidentirano
semi-natural grassland, fermented forage, nutritive value, NIR spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
09.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb