Utjecaj visine defolijacije poluprirodnog travnjaka na hranjivost svježe i fermentirane biljne mase (CROSBI ID 428715)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Novak, Anja
Vranić, Marina
hrvatski
Utjecaj visine defolijacije poluprirodnog travnjaka na hranjivost svježe i fermentirane biljne mase
Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi hranjivost svježe i fermentirane biljne mase poluprirodnog travnjaka obzirom na različite visine defolijacije. Prvi porast biljne mase je skinut na 3 različite visine defolijacije: A tretman (0 cm), B tretman (6 cm) i C tretman (13 cm). Nakon provedenog istraživanja utvrđeno je da se višom defolijacijom biljne mase poluprirodnog travnjaka (13 cm) postiže značajno niži udio organske tvari (OT) u fermentiranoj biljnoj masi, u odnosu na nižu defolijaciju (0 i 6 cm) (P<0, 05). Udio sirovih proteina (SP) se statistički značajno povećavao s povećanjem visine defolijacije, pa je najveći udio SP zabilježen kod najviše defolijacije (13 cm), a najniži udio SP kod najniže defolijacije (0 cm) (P<0, 001). Količina ME, rezidua šećera i probavljivost OT u ST (D- vrijednost) se statistički značajno povećavala s povećanjem visine defolijacije sa 6 na 13 cm (P<0, 05). Razgradivost SP se značajno smanjivala s povećanjem visine defolijacije (P<0, 05).
svježa biljna masa, fermentirana biljna masa, visina defolijacije, hranidbena vrijednost krme
nije evidentirano
engleski
The effect of the defoliation height of semi- natural grassland on the nutritive value of fresh and fermented forage
nije evidentirano
fresh forage, fermented forage, defoliation height, forage nutritive value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
12.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb