Kemijski sastav mlijeka alpina koza tijekom laktacije (CROSBI ID 428711)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jelenić, Filip
Antunac, Neven
Bendelja Ljoljić, Darija
hrvatski
Kemijski sastav mlijeka alpina koza tijekom laktacije
Koza je jedna od najranije pripitomljenih životinjskih vrsta koje služe čovjeku dajući mu visokovrijedne proizvode u obliku mesa, mlijeka, kože i sl. Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka uvjetovana je nizom čimbenika, kao što su hranidba, pasmina, redoslijed i stadij laktacije, godišnje doba i dr. Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene kemijskog sastava mlijeka Alpina koza tijekom laktacije. Analizirati će se udio suhe tvari, mliječne masti, proteina, laktoze i suhe tvari bez masti u mlijeku. Također, utvrditi će se dnevne količine mlijeka. Istraživanje je provedeno na dijelu populacije alpina koza (n=20) tijekom jedne laktacije hranjene krmnom smjesom s optimalnom količinom sirovih proteina (16%). Provedeno je 7 kontrola mliječnosti prema AT metodi. U pojedinačnim uzorcima mlijeka određen je kemijski sastav i udio: suhe tvari, mliječne masti, laktoze, proteina i suhe tvari bez masti. Podaci su statistički obrađeni i analizirani procedurom GLM programskog sustava SAS. Stadij laktacije značajno utječe na kemijski sastav mlijeka. Najviše vrijednosti suhe tvari, proteina i mliječne masti bio je u kasnom stadiju laktacije, što se može objasniti sa smanjenjem dnevne količine mlijeka, tj. što je manje mlijeka više je razina njegovih sastojaka.
kozje mlijeko, kemijski sastav, proizvodnja mlijeka, stadij laktacije
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of Alpine goats' milk during lactation
nije evidentirano
goat milk, chemical composition, milk production, lactation stage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
12.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb