Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1019610

Što nam govori omjer mliječne masti i bjelančevina?


Đuričić, Dražen
Što nam govori omjer mliječne masti i bjelančevina? // Mljekarski list, 56 (2019), 9; 12-15 (domaća recenzija, ostalo, stručni)


Naslov
Što nam govori omjer mliječne masti i bjelančevina?
(What does the milk fat and protein ratio tell us?)

Autori
Đuričić, Dražen

Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 56 (2019), 9; 12-15

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, ostalo, stručni

Ključne riječi
indeks mliječne masti i bjelančevina ; subakutna acidoza buraga ; subklinička ketoza
(milk fat to protein ratio ; subacute ruminal acidosis ; subclinical ketosis)

Sažetak
Jednostavan i jeftin način praćenja zdravstvenog stanja u stadima mliječnih krava je moguć uz pomoć omjera mliječne masti i bjelančevina iz mlijeka. Odstupanja IMB-a od optimalne vrijednosti mogu upućivati na metaboličke, probavne ili reproduktivne poremećaje koji se dugoročno mogu negativno odraziti na rasplođivanje i reproduktivne pokazatelje u stadu. Optimalna vrijednost IMB-a je između 1, 05 i 1, 18(1, 33) ovisno o autorima. Ako uzmemo u obzir da je prosječna optimalna vrijednost mliječne masti 3, 9%, a bjelančevina 3, 3% tad je idealan IMB 1, 18. Izrazitu sumnju na supkliničku ketozu možemo postaviti ako je IMB veći od 1, 33(1, 5). IMB je viši ili jednak od 2, 00 u mliječnh krava koje imaju ili su imale zaostalu posteljicu, dislokaciju sirišta, mastitis, metritis ili endometritis. U brojnim istraživanjima je potvrđeno da je najmanje izlučeno mliječnih krava koje su imale IMB od 1, 0 do 1, 5. Osim pregleda buražnog sadržaja na prisutnost mikroflore (bakterija i praživotinja) i određivanja pH tj. kiselosti tog sadržaja možemo postaviti izrazitu sumnju na subakutnu acidozu buraga ako je IMB manji od 1, 1 kroz duže vrijeme. Prevalencija subakutne acidoze buraga nije točno poznata na našim farmama, ali iskustva na farmama u inozemstvu su poražavajuća jer je utvrđena SARA kod 10-26% krava u početku pa sve do sredine laktacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dražen Đuričić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Đuričić, Dražen
Što nam govori omjer mliječne masti i bjelančevina? // Mljekarski list, 56 (2019), 9; 12-15 (domaća recenzija, ostalo, stručni)
Đuričić, D. (2019) Što nam govori omjer mliječne masti i bjelančevina?. Mljekarski list, 56 (9), 12-15.
@article{article, author = {\DJuri\v{c}i\'{c}, D.}, year = {2019}, pages = {12-15}, keywords = {milk fat to protein ratio, subacute ruminal acidosis, subclinical ketosis}, journal = {Mljekarski list}, volume = {56}, number = {9}, issn = {0351-9104}, title = {What does the milk fat and protein ratio tell us?}, keyword = {milk fat to protein ratio, subacute ruminal acidosis, subclinical ketosis} }