Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Za sustavno rješenje aspektualnosti u hrvatskom standardnom jeziku (pomoć u učenju hrvatskoga kao drugoga / stranoga jezika) (CROSBI ID 487366)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa | međunarodna recenzija

Opačić, Nives Za sustavno rješenje aspektualnosti u hrvatskom standardnom jeziku (pomoć u učenju hrvatskoga kao drugoga / stranoga jezika) // XVI. savjetovanje Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku Suvremena kretanja u nastavi stranih jezika Opatija, Hrvatska, 17.05.2002-18.05.2002

Podaci o odgovornosti

Opačić, Nives

hrvatski

Za sustavno rješenje aspektualnosti u hrvatskom standardnom jeziku (pomoć u učenju hrvatskoga kao drugoga / stranoga jezika)

Baveći se aspektualnošću u hrvatskom standardnom jeziku već više od trideset godina, uočavam pojave koje bi se i u proučavanju i u poučavanju hrvatskoga književnoga jezika mogle bolje usustaviti, a time i primijeniti. Kategoriji aspektualnosti najčešće se u hrvatskim izvorima pristupa samo s gledišta izvornih (hrvatskih) govornika pa se smatra nepotrebnim davati šira objašnjenja o svršenim / nesvršenim glagolima jer je to izvornim govornicima više-manje jasno, a o hrvatskom kao o stranom (drugom) jeziku uglavnom se ne vodi računa. Stoga se obično daje samo štura tablica svršenih i nesvršenih glagola, koja služi tek kao ilustracija ove pojave specifične za slavenske jezike. U tom obliku ona je hrvatskim izvornim govornicima zapravo nepotrebna, a strancima neće objasniti ništa. Kako bi se ova građa mogla bolje prikazati te učiniti korisnijom i hrvatskim (izvornim) govornicima i strancima koji uče hrvatski kao strani jezik, bit će obrađeno u ovom radu.

glagolski aspekt (svršeni / nesvršeni glagoli) u hrvatskom jeziku; pravi glagolski vidski parnjaci

nije evidentirano

engleski

Towards a More Systematic Approach to the Verbal Aspect Issue in Croatian Standard Language (as an aid in learning Croatian as a foreign language)

nije evidentirano

verbal aspect (perfective / imperfective aspect of verbs) in Croatian language; real verbal aspect pairs

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

XVI. savjetovanje Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku Suvremena kretanja u nastavi stranih jezika

predavanje

17.05.2002-18.05.2002

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Filologija