Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakteristike bjelančevina mliječnog seruma (CROSBI ID 428671)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Milanović, Sven Karakteristike bjelančevina mliječnog seruma / Antunac, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2019

Podaci o odgovornosti

Milanović, Sven

Antunac, Neven

hrvatski

Karakteristike bjelančevina mliječnog seruma

Glavni sastojci mlijeka koji su odgovorni za većinu njegovih funkcionalnih svojstava, a koja su iskorištena i u industriji mliječnih proizvoda, su bjelančevine mliječnog seruma. Bjelančevine mlijeka imaju brojne uloge koje određuju svojstva mlijeka, od enzimske aktivnosti do fizikalnih svojstava mlijeka. Također imaju vrlo važnu prehrambenu ulogu u vidu sadržaja esencijalnih aminokiselina kao i brojne fiziološke uloge. Glavne bjelančevine mlijeka se mogu podijeliti u dvije skupine: kazeini i bjelančevine mliječnog seruma. Obje frakcije su opisane u radu s pregledom najznačajnijih fizikalnih i biokemijskih svojstva. U bjelančevine mliječnog seruma ubrajaju se: β-laktoglobulin, α-laktalbumin, serum albumini, imunoglobulini. Ostali bjelančevinasti sastojci mlijeka su: laktoferin, bjelančevine koje vežu ione metala te ostale bjelančevine koje su zastupljene u manjem udjelu. Sve one imaju brojne biološke i fiziološke uloge u mlijeku.

bjelančevine, sirutka, mlijeko

nije evidentirano

engleski

Properties of milk serum proteins

nije evidentirano

protein, whey, milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

11.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano