Karakteristike bjelančevina mliječnog seruma (CROSBI ID 428671)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Milanović, Sven
Antunac, Neven
hrvatski
Karakteristike bjelančevina mliječnog seruma
Glavni sastojci mlijeka koji su odgovorni za većinu njegovih funkcionalnih svojstava, a koja su iskorištena i u industriji mliječnih proizvoda, su bjelančevine mliječnog seruma. Bjelančevine mlijeka imaju brojne uloge koje određuju svojstva mlijeka, od enzimske aktivnosti do fizikalnih svojstava mlijeka. Također imaju vrlo važnu prehrambenu ulogu u vidu sadržaja esencijalnih aminokiselina kao i brojne fiziološke uloge. Glavne bjelančevine mlijeka se mogu podijeliti u dvije skupine: kazeini i bjelančevine mliječnog seruma. Obje frakcije su opisane u radu s pregledom najznačajnijih fizikalnih i biokemijskih svojstva. U bjelančevine mliječnog seruma ubrajaju se: β-laktoglobulin, α-laktalbumin, serum albumini, imunoglobulini. Ostali bjelančevinasti sastojci mlijeka su: laktoferin, bjelančevine koje vežu ione metala te ostale bjelančevine koje su zastupljene u manjem udjelu. Sve one imaju brojne biološke i fiziološke uloge u mlijeku.
bjelančevine, sirutka, mlijeko
nije evidentirano
engleski
Properties of milk serum proteins
nije evidentirano
protein, whey, milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
11.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb