Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri (CROSBI ID 268902)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gršić, Kristina ; Čavlek, Miroslav
hrvatski
Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri
Istraživanje je provedeno u 2006. i 2008. kako bi se utvrdio utjecaj visine zalamanja, metode berbe i zrelosti lista u vrijeme berbe na sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećera. Postupci u pokusu bili su visina zalamanja (17 i 20 listova za berbu), metoda berbe (3, 4 i 7 berbi) i zrelost listova u berbi (nezreli, zreli i prezreli). Primijenjen je split-split plot dizajn s četiri repeticije. Koncentracija istraživanih kemijskih svojstava proučavana je u listovima iz trećeg (6 i 7 list) i sedmog (14 i 15 list) segmenta na stabljici. Visina zalamanja nije utjecala na prosječni sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećeri. Utjecaj metode berbe na istraživan kemijski sastav bio je mali. Odgađanje berbe uzrokovalo je smanjenja prosječnog sadržaja ukupnog dušika i bjelančevina, povećanja sadržaja nikotina, a sadržaj redukcirajućih šećera povećavao se do optimalne zrelosti ili prezrelosti. Međutim, prisutnost interakcija ukazuje da berba listova duhana u različitim stadijima zrelosti može proizvesti nekonzistentne rezultate ovisno o metodi berbe i visini zalamanja.
virdžinijski duhan ; zrelost ; visina zalamanja ; metoda berbe ; kemijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Effect of ripeness and related growing practices on virginia tobacco. II. Total nitrogen, proteins, nicotine and reducing sugars
nije evidentirano
virginia tobacco, ripeness, topping height, harvesting method, chemical properties
nije evidentirano