Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri (CROSBI ID 268902)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Gršić, Kristina ; Čavlek, Miroslav Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri // Agronomski glasnik, 80 (2018), 6; 335-368. doi: 10.33128/ag.80.6.1

Podaci o odgovornosti

Gršić, Kristina ; Čavlek, Miroslav

hrvatski

Utjecaj zrelosti i povezanih uzgojnih postupaka na virdžinijski duhan. II. Ukupni dušik, bjelančevine, nikotin i reducirajući šećeri

Istraživanje je provedeno u 2006. i 2008. kako bi se utvrdio utjecaj visine zalamanja, metode berbe i zrelosti lista u vrijeme berbe na sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećera. Postupci u pokusu bili su visina zalamanja (17 i 20 listova za berbu), metoda berbe (3, 4 i 7 berbi) i zrelost listova u berbi (nezreli, zreli i prezreli). Primijenjen je split-split plot dizajn s četiri repeticije. Koncentracija istraživanih kemijskih svojstava proučavana je u listovima iz trećeg (6 i 7 list) i sedmog (14 i 15 list) segmenta na stabljici. Visina zalamanja nije utjecala na prosječni sadržaj ukupnog dušika, bjelančevina, nikotina i reducirajućih šećeri. Utjecaj metode berbe na istraživan kemijski sastav bio je mali. Odgađanje berbe uzrokovalo je smanjenja prosječnog sadržaja ukupnog dušika i bjelančevina, povećanja sadržaja nikotina, a sadržaj redukcirajućih šećera povećavao se do optimalne zrelosti ili prezrelosti. Međutim, prisutnost interakcija ukazuje da berba listova duhana u različitim stadijima zrelosti može proizvesti nekonzistentne rezultate ovisno o metodi berbe i visini zalamanja.

virdžinijski duhan ; zrelost ; visina zalamanja ; metoda berbe ; kemijska svojstva

nije evidentirano

engleski

Effect of ripeness and related growing practices on virginia tobacco. II. Total nitrogen, proteins, nicotine and reducing sugars

nije evidentirano

virginia tobacco, ripeness, topping height, harvesting method, chemical properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

80 (6)

2018.

335-368

objavljeno

0002-1954

10.33128/ag.80.6.1

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice