Odlike vanjštine i proizvodnosti boškarina u usporedbi sa slavonsko-srijemskim podolcem (CROSBI ID 428641)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gospodinović, Ema
Mioč, Boro
Držaić, Valentino
hrvatski
Odlike vanjštine i proizvodnosti boškarina u usporedbi sa slavonsko-srijemskim podolcem
Na prostorima Hrvatske uzgoj goveda ima tisućljetnu tradiciju, a istarsko govedo, buša i slavonsko-srijemski podolac su pasmine koje na našim prostorima obitavaju još iz vremena Rimskog carstva. Njihova vanjština i proizvodne odlike mijenjale su se i prilagođavale podneblju u kojem obitavaju. Skromnost, izdržljivost i radna sposobnost, uz relativno skromna proizvodna svojstva glavne su odlike navedenih pasmina. Uvozom suvremenih pasmina goveda brojnost izvornih pasmina opada usljed nedostatne proizvodnje te su dovedene na rub osptanka. Programi očuvanja izvornih pasmina goveda pokrenuti su potkraj XX. i početkom XXI. stoljeća čije je primarni zadatak bio povečanje brojnosti ugroženih populacija. Četvrt soljeća kasnije program revitalizacije istarskog goveda uspio je spojiti primarnu proizvodnju s preradom i gastronomskom te turističkom ponudom i kao takav pokazao se održivim. Nažalos još uvije nije dovoljno učinjeno po pitanju revitalizacije slavonsko-srijemskog podolca, kao ni buše.
goveda, izvorne pasmine, očuvanje, revitalizacija
nije evidentirano
engleski
Exterior and production characteristics of Istrian cattle compared with Slavonian - srijem podolian cattle
nije evidentirano
cattle, original breeds, preservation, revitalization
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
09.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb