Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja (CROSBI ID 785371)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Pliestić, Stjepan ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana ; Galić, Ante
hrvatski
Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja
Pod pojmom sušenja voća, povrća i ljekovitog bilja podrazumijeva se postupak konzerviranja tj. proizvodnje poljoprivredno prehrambenih proizvoda sa niskim udjelom vode i da se spriječi razvoj mikroorganizama. Ostvaruje se zagrijavanjem biljnog materijala dovođenjem određene količine topline putem radnog medija, najčešće zraka koja je potrebna za isparavanje, a potom i odnošenje određene količine vode iz njega. U ovom listu bilo je do sada niz objavljenih članaka koji su obrađivali teme sušenja poljoprivredno prehrambenih proizvoda i ljekovitog bilja, u količinama dostatnim za osobne potrebe (tzv. hobi proizvodnju), no ne i za veće, tržišne potrebe, u proizvodnji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili većih proizvodnih subjekata. Također, nisu obrađivali važnost i povezanost biljnog materijala i sušnice, tj. postupka sušenja. Zbog različite građe, tj. strukture materijala (ploda) i brzina otpuštanja vode je različita, čak i pri istoj temperaturi sušenja, no kvaliteta sušenog materijala i ekonomičnost postupka se značajno razlikuju. Posljedica toga je i niz negativnih promjena koje se javljaju tijekom postupka sušenja, npr. gubitak termolabilnih sastojaka, enzima, sposobnosti rehidracije, tamnjenje, (posmeđivanje), smežuravanje, zagaranje. Dakle, na sušenje materijala i njegova fizikalno kemijska svojstva značajan utjecaj imaju karakteristike i konstrukcijska izvedba sušnice.
postupak sušenja voće, povrće, aromatično bilje, ljekovito bilje
nije evidentirano
engleski
Drying process of fruits, vegetables, aromatic and medicinal herbs
nije evidentirano
Drying process, fruits, vegetables, aromatic herbs, medicinal herbs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Gospodarski list
2019.
nije evidentirano
objavljeno
0350-3100