Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 101904

Faktorska analiza upitnika o institucionalnom penološkom tretmanu


Mikšaj-Todorović, Ljiljana; Buđanovac, Aleksandar
Faktorska analiza upitnika o institucionalnom penološkom tretmanu // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 36 (2000), 2; 185-204 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Faktorska analiza upitnika o institucionalnom penološkom tretmanu
(Factor analysis of questionnaire on perception of institutional correctional treatment)

Autori
Mikšaj-Todorović, Ljiljana ; Buđanovac, Aleksandar

Izvornik
Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 36 (2000), 2; 185-204

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
penološki tretman; rehabilitacija osuđenika
(penological treatment; convict rehabilitation)

Sažetak
Na uzorku osuđenika na izdržavanju kazne u 4 kaznena zavoda RH &#8211 ; jednoj otvorenoj ustanovi (N= 31), dvije poluotvorene (N= 110) i jednoj zatvorenoj (N=171) primijenjen je upitnik koji procjenjuje odnos ispitanika prema raznim elementima &#8220 ; tretmana&#8221 ; , odnosno života u ustanovi. Cilj je istraživanja utvrđivanje faktorske strukture upitnika na skupinama osuđenika cijelog uzorka, iz zatvorene i otvorenih/poluotvorenih ustanova, te usporedba tih struktura. Faktorska analiza izvršena je pomoću programa Pcompa_n. Kriterij za ekstrakciju faktora bio je PB, a glavne komponente su rotirane u kosu orthoblique poziciju. U sve tri provedene faktorske analize mogu se prepoznati četiri faktora, čije su kongruencije (izračunate za faktorske strukture na uzorcima iz poluotvorenih/otvorenih ustanova i jedne zatvorene ustanove) više od .70, odnosno .80. To su faktori koji opisuju autodestruktivna ponašanja i odnose s ljudima, obrazovanje i slobodne aktivnosti, anticipaciju života na slobodi, te rad. Njihov sadržaj nije identičan, već se razlikuju u nekim varijablama. Faktor pogodnosti i stegovnih mjera pojavio se na ukupnom uzorku i uzorku iz zatvorene ustanove, a ostali faktori specifični su za pojedini uzorak. Čini se da različiti režimi života u različitim tipovima ustanovama uvjetuju različite percepcije osuđenika. Tako su osuđenici u zatvorenoj ustanovi više orijentirani na svoje fizičko i zdravstveno stanje, pogodnosti i kazne te odnose s ljudima na slobodi. Ne čudi da su upravo ti sadržaji njihova preokupacija, s obzirom na viši stupanj depriviranosti, poglavito u kontaktima sa &#8220 ; slobodom&#8221 ; .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
013005

Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Mikšaj-Todorović, Ljiljana; Buđanovac, Aleksandar
Faktorska analiza upitnika o institucionalnom penološkom tretmanu // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 36 (2000), 2; 185-204 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Mikšaj-Todorović, L. & Buđanovac, A. (2000) Faktorska analiza upitnika o institucionalnom penološkom tretmanu. Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 36 (2), 185-204.
@article{article, year = {2000}, pages = {185-204}, keywords = {penological treatment, convict rehabilitation}, journal = {Hrvatska revija za rehabilitacijska istra\v{z}ivanja}, volume = {36}, number = {2}, issn = {1331-3010}, title = {Factor analysis of questionnaire on perception of institutional correctional treatment}, keyword = {penological treatment, convict rehabilitation} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Excerpta Medica
  • Sociological Abstracts
  • Special education needs abstracts
  • ECER-ERIC
  • Content pages in education
  • PsychInfo