Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Primorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala (CROSBI ID 680514)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kvrgić, Kristina ; Mišetić Ostojić, Dijana ; Džafić, Natalija ; Pleadin, Jelka
hrvatski
Procjena kvalitete meda u ugostiteljskim objektima Primorsko-goranske i Istarske županije ispitivanjem udjela hidroksimetilfurfurala
Med je prirodni proizvod koji se koristi u prehrani od pamtivijeka. Medonosne pčele (Apis mellifera) prikupljaju nektar medonosnih biljaka, sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, mijenjaju ga, dehidriraju i pohranjuju u saće. Zbog porasta svijesti o važnosti pravilne prehrane u očuvanju zdravlja, sve više potrošača koristi med za zaslađivanje umjesto konzumnog šećera, budući med osim velikog udjela šećera (uglavnom fruktoze i glukoze) sadrži i mnoge biološki vrijedne sastojke poput fenolnih komponenti, flavonoida, enzima, organskih kiselina, minerala i vitamina. Svrha ovog istraživanja bila je ispitati kvalitetu meda dostupnog potrošačima u ugostiteljskim objektima u Primorskogoranskoj i Istarskoj županiji, u pogledu sadržaja hidroksimetilfurfurala (HMF) kao pokazatelja svježine i termičke obrade meda. Prisustvo HMF-a ispitano je u 30 uzoraka cvjetnog meda metodom tekućinske kromatografije visokog učinka sa detektorom sa nizom dioda. U 17 % uzoraka određeni maseni udio HMF bio je veći od najveće dopuštene količine definirane Pravilnikom o medu, što upućuje na potrebu razvoja sustava praćenja kvalitete meda na tržištu Republike Hrvatske.
med ; hidroksimetilfurfural ; kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Quality assessment of honey in coffe bars located in Primorsko-goranska and Istra county by determining hydroxymethylfurfural concentration
nije evidentirano
honey ; hydroxymethylfurfural ; quality
nije evidentirano
Podaci o prilogu
137-145.
2019.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja
Jerković, I. ; Šubarić, D. ; Jašić, M.
Split : Osijek:
978-953-7803-10-0
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096