Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stavovi oboljelih/izliječenih od karcinoma debelog crijeva prema prehrani u Međimurskoj županiji (CROSBI ID 680444)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | međunarodna recenzija

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Pečet, Julija ; Racz, Aleksandar Stavovi oboljelih/izliječenih od karcinoma debelog crijeva prema prehrani u Međimurskoj županiji // Hranom do zdravlja : zbornik radova s 11. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Prehrambenotehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 29-44

Podaci o odgovornosti

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Pečet, Julija ; Racz, Aleksandar

hrvatski

Stavovi oboljelih/izliječenih od karcinoma debelog crijeva prema prehrani u Međimurskoj županiji

Zbog svoje frekventnosti, karcinom debelog crijeva predstavlja velik javno zdravstveni problem koji u određenoj mjeri može biti kontroliran modifikacijom prehrane. Cilj istraživanja bio je ispitati stavove oboljelih, odnosno izliječenih, od karcinoma debelog crijeva prema prehrani te njihove razlike s obzirom na dob, spol te trenutno zdravstveno stanje. Istraživanje je provedeno u obliku dobrovoljne i anonimne ankete na odjelima dnevne bolnice, abdominalne kirurgije, gastroenterologije i onkologije Županijske bolnice Čakovec, ambulantama obiteljske medicine u sklopu Doma zdravlja Čakovec, udruge ILCO Čakovec te među dobrovoljnim sudionicima. Reprezentativan uzorak činila je 61 osoba koje su odgovarale na 19 pitanja postavljenih onima oboljelim od karcinoma debelog crijeva, odnosno 20 pitanja postavljenih izliječenima od istog. Mogućnost upisivanja odgovora postojala je kod 4 pitanja, dok su pri ostalima odgovori bili ponuđeni. Podaci su obrađeni deskriptivnom statistikom. Dobiveni rezultati pokazuju da iako svega 67, 2 % ispitanih smatra kako je njihov način prehrane bio faktor rizika za nastanak bolesti, njih 88, 5 % modificiralo je prehranu nakon postavljene dijagnoze. Vodeću poziciju među namirnicama izbačenim iz prehrane zauzima meso, a među onim uvedenim to je povrće. Ispitanici provedenog istraživanja pridaju manju pozornost prevenciji nego liječenju već nastalog karcinoma debelog crijeva, a motiviranost za promjenom u prehrani pada proporcionalno prolazu vremena.

karcinoma debelog crijeva ; prehrana ; medicinska sestra ; edukacija

nije evidentirano

engleski

Attitudes towards diet of people who are suffering from/who have beat colorectal cancer in Međimurje county

nije evidentirano

colon cancer ; diet ; nurse ; education

nije evidentirano

Podaci o prilogu

29-44.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Prehrambenotehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-61-0

2232-9536

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Poveznice