Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1018401

Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti


Pleadin, Jelka; Zadravec, Manuela; Frece, Jadranka; Rezić, Tonči; Kmetič, Ivana; Markov, Ksenija
Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (2019), 1-2; 39-46 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1018401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti
(Biological detoxification of mycotoxins: current knowledge and future aspects)

Autori
Pleadin, Jelka ; Zadravec, Manuela ; Frece, Jadranka ; Rezić, Tonči ; Kmetič, Ivana ; Markov, Ksenija

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 14 (2019), 1-2; 39-46

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
mikotoksini ; detoksifikacija ; biološke metode ; hrana ; hrana za životinje
(mycotoxins ; detoxification ; biological methods ; food ; feed)

Sažetak
Mikotoksini predstavljaju toksične tvari koje učestalo kontaminiraju hranu i hranu za životinje, uzrokujući štetne učinke na zdravlje ljudi i životinja te značajne ekonomske gubitke diljem svijeta. Ovaj rad daje pregled dosadašnjih istraživanja i spoznaja o metodama biološke detoksifikacije mikotoksina. Biološka detoksifikacija podrazumijeva primjenu mikroorganizama i njihovih enzima s ciljem razgradnje ili modifikacije strukture mikotoksina, a rezultira transformacijom izvornih spojeva i nastankom manje toksičnih produkata, odnosno dekontaminacijom mikotoksina. Međutim, dosadašnja istraživanja i dobivene spoznaje još uvijek nisu rezultirale primjenom u prehrambenoj i stočarskoj industriji odnosno odobravanjem njihove uporabe od strane zakonodavstva. Potrebna su daljnja istraživanja o mehanizmima biorazgradnje, sigurnosti mikroorganizama, odnosno utjecaju primjene bioloških metoda na nutritivna svojstva i nastale produkte degradacije, kako bi metode biološke detoksifikacije mikotoksina mogle biti učinkovito primjenjene u industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01 )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Pleadin, Jelka; Zadravec, Manuela; Frece, Jadranka; Rezić, Tonči; Kmetič, Ivana; Markov, Ksenija
Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (2019), 1-2; 39-46 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Pleadin, J., Zadravec, M., Frece, J., Rezić, T., Kmetič, I. & Markov, K. (2019) Biološka detoksifikacija mikotoksina: dosadašnje spoznaje i budući aspekti. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (1-2), 39-46.
@article{article, year = {2019}, pages = {39-46}, keywords = {mycotoxins, detoxification, biological methods, food, feed}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {14}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Biological detoxification of mycotoxins: current knowledge and future aspects}, keyword = {mycotoxins, detoxification, biological methods, food, feed} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font