Stanje ekološkog maslinarstva u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 268720)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Batelja Lodeta, Kristina ; Bolarić, Snježana ; Vokurka, Aleš ; Kereša, Snježana ; Benčić, Đani ; Očić, Vesna
hrvatski
Stanje ekološkog maslinarstva u Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj
Razvoj ekološkog maslinarstva direktno je povezan sa razvojem ekološke poljoprivrede. Prve zabilježene podatke u EUROSTAT-u o količinama ekološki proizvedenih maslina imamo već 2002. godine za Italiju, da bi se od 2009. godine pratila i Hrvatska. Najveći dio ekološke proizvodnje maslina koncentriran je u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj. Zakonodavstvo Europske unije (EU) konstantno se zalaže za stimulaciju i rast proizvodnje ekološke hrane i ekološkog načina proizvodnje. U Hrvatskoj, iako proizvodnja ekoloških maslina ima zabilježen značajan porast prinosa kao i uzgojnih površina, nailazimo na nerazumijevanje i nepoznavanje principa ekološke proizvodnje, neučinkovitu zakonsku regulativu, nepostojanje ekoloških rasadnika kao i vrlo mali broj uljara za preradu ekološki proizvedenih maslina.
EU, Hrvatska, organska proizvodnja, maslinarstvo
nije evidentirano
engleski
The state of organic olive growing in the European Union and the Republic of Croatia
nije evidentirano
EU, Croatia, organic production, olive growing
nije evidentirano