Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1018094

Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina


Kiš, Maja; Vulić, Ana; Kmetič, Ivana; Lešić, Tina; Murati, Teuta; Pleadin, Jelka
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (2019), 1-2; 33-38 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1018094 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina
(Cyclopiazonic acid: toxicity and prevalenece of insufficiently investigated mycotoxin)

Autori
Kiš, Maja ; Vulić, Ana ; Kmetič, Ivana ; Lešić, Tina ; Murati, Teuta ; Pleadin, Jelka

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 14 (2019), 1-2; 33-38

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
ciklopiazonična kiselina ; toksičnost ; pojavnost ; hrana ; hrana za životinje
(cyclopiazonic acid ; toxicity ; prevalence ; food ; feed)

Sažetak
Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje. Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P. camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) i Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA je prirodni kontaminant hrane biljnog (kukuruz, kikiriki, riža) i animalnog podrijetla, uključujući mlijeko, sir i suhomesnate proizvode. Česta zajednička pojavnost CPA i aflatoksina u hrani i hrani za životinje upućuje na moguće sinergističko djelovanje. Iako toksični učinci CPA nisu detaljno proučeni, kod pojedinih životinjskih vrsta dokazano je tremorgeno, neurokemijsko i imunosupresivno djelovanje. S obzirom da je CPA slabo istražen mikotoksin, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, pojavnosti te sinergističkog učinka više različitih mikotoksina koji se mogu nalaziti u istoj namirnici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01 )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Vulić (autor)

Avatar Url Teuta Murati (autor)

Avatar Url Ivana Kmetič (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Tina Lešić (autor)

Avatar Url Maja Kiš (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kiš, Maja; Vulić, Ana; Kmetič, Ivana; Lešić, Tina; Murati, Teuta; Pleadin, Jelka
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (2019), 1-2; 33-38 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Kiš, M., Vulić, A., Kmetič, I., Lešić, T., Murati, T. & Pleadin, J. (2019) Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (1-2), 33-38.
@article{article, year = {2019}, pages = {33-38}, keywords = {cyclopiazonic acid, toxicity, prevalence, food, feed}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {14}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Cyclopiazonic acid: toxicity and prevalenece of insufficiently investigated mycotoxin}, keyword = {cyclopiazonic acid, toxicity, prevalence, food, feed} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font