Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina (CROSBI ID 268713)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kiš, Maja ; Vulić, Ana ; Kmetič, Ivana ; Lešić, Tina ; Murati, Teuta ; Pleadin, Jelka
hrvatski
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina
Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje. Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P. camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) i Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA je prirodni kontaminant hrane biljnog (kukuruz, kikiriki, riža) i animalnog podrijetla, uključujući mlijeko, sir i suhomesnate proizvode. Česta zajednička pojavnost CPA i aflatoksina u hrani i hrani za životinje upućuje na moguće sinergističko djelovanje. Iako toksični učinci CPA nisu detaljno proučeni, kod pojedinih životinjskih vrsta dokazano je tremorgeno, neurokemijsko i imunosupresivno djelovanje. S obzirom da je CPA slabo istražen mikotoksin, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, pojavnosti te sinergističkog učinka više različitih mikotoksina koji se mogu nalaziti u istoj namirnici.
ciklopiazonična kiselina ; toksičnost ; pojavnost ; hrana ; hrana za životinje
nije evidentirano
engleski
Cyclopiazonic acid: toxicity and prevalenece of insufficiently investigated mycotoxin
nije evidentirano
cyclopiazonic acid ; toxicity ; prevalence ; food ; feed
nije evidentirano
Podaci o izdanju
14 (1-2)
2019.
33-38
objavljeno
1847-3423
1847-7461