Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1018094

Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina


Kiš, Maja; Vulić, Ana; Kmetič, Ivana; Lešić, Tina; Murati, Teuta; Pleadin, Jelka
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (2019), 1-2; 33-38 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina
(Cyclopiazonic acid: toxicity and prevalenece of insufficiently investigated mycotoxin)

Autori
Kiš, Maja ; Vulić, Ana ; Kmetič, Ivana ; Lešić, Tina ; Murati, Teuta ; Pleadin, Jelka

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 14 (2019), 1-2; 33-38

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Ciklopiazonična kiselina ; toksičnost ; pojavnost ; hrana ; hrana za životinje
(Cyclopiazonic acid ; toxicity ; prevalence ; food ; feed)

Sažetak
Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje. Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P. camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) i Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA je prirodni kontaminant hrane biljnog (kukuruz, kikiriki, riža) i animalnog podrijetla, uključujući mlijeko, sir i suhomesnate proizvode. Česta zajednička pojavnost CPA i aflatoksina u hrani i hrani za životinje upućuje na moguće sinergističko djelovanje. Iako toksični učinci CPA nisu detaljno proučeni, kod pojedinih životinjskih vrsta dokazano je tremorgeno, neurokemijsko i imunosupresivno djelovanje. S obzirom da je CPA slabo istražen mikotoksin, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, pojavnosti te sinergističkog učinka više različitih mikotoksina koji se mogu nalaziti u istoj namirnici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (Jelka Pleadin, )

Ustanove
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Kiš, Maja; Vulić, Ana; Kmetič, Ivana; Lešić, Tina; Murati, Teuta; Pleadin, Jelka
Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (2019), 1-2; 33-38 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Kiš, M., Vulić, A., Kmetič, I., Lešić, T., Murati, T. & Pleadin, J. (2019) Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 14 (1-2), 33-38.
@article{article, year = {2019}, pages = {33-38}, keywords = {cyclopiazonic acid, toxicity, prevalence, food, feed}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {14}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Cyclopiazonic acid: toxicity and prevalenece of insufficiently investigated mycotoxin}, keyword = {cyclopiazonic acid, toxicity, prevalence, food, feed} }