Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Znanje o prehrani i kriteriji izbora hrane kod studenata Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci (CROSBI ID 428459)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vukonić, Ivana Znanje o prehrani i kriteriji izbora hrane kod studenata Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci / Kukić, Miljana (mentor); Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija, . 2019

Podaci o odgovornosti

Vukonić, Ivana

Kukić, Miljana

hrvatski

Znanje o prehrani i kriteriji izbora hrane kod studenata Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci

Loše prehrambene navike važan su čimbenik nastanka i razvoja kroničnih nezaraznih bolesti koje su vodeći problem javnog zdravstva. Zdravstveni djelatnici su ambasadori promicanja zdravlja i zdravih životnih navika. Stjecanje uvida o znanju i kriterijima izbora hrane omogućuje nam da dobijemo jasnu sliku o područjima na kojima moramo djelovati. Provedena su brojna istraživanja koja se odnose na znanje o hrani te o kriterijima koji utječu na odabir hrane. Međutim, rezultati istraživanja, pogotovo kod zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, su oskudni. Cilj ove studije bio je procijeniti znanje o prehrani te njegovu povezanost s kriterijima izbora hrane kod studenata diplomskih studija Fakulteta zdravstvenih studija, Sveučilišta u Rijeci. Cilj je, osim toga, bio ispitati povezanost znanja o prehrani i kriterija izbora hrane s pojedinim sociodemografskim čimbenicima. Sto pedeset dva studenta (128 žena i 24 muškarca) sudjelovala su u istraživanju. Prosječna dob sudionika bila je 34 godine (22-63). U istraživanju su korišteni sljedeći mjerni instrumenti: Upitnik općih podataka kojim su se prikupljeni podaci o spolu, dobi, tjelesnoj težini i visini, zdravstvenom statusu, materijalnom statusu te stanovanju ; modificirana verzija »Upitnika općeg znanja o prehrani« (General Nutrition Knowledge Questionnaire - GNKQ ; Parmenter i Wardle, 1999) te adaptirani »Upitnik izbora hrane« (Food Choice Questionnaire – FCQ ; Steptoe, Pollard i Wardle, 1995). Prosječni rezultati »Upitnika općeg znanja o prehrani« su visoki. U skupini »Razumijevanje osnovnih pojmova« prosječna vrijednost iznosi 10, 58 od mogućih 13, 0, u skupini »Izvori nutrijenata« prosječna vrijednost rezultata iznosi 18, 43 od mogućih 23, 0 te u skupini »Povezanost prehrane s bolestima« prosječna vrijednost je 12, 47 od mogućih 16. Rezultati pokazuju kako studenti zdravstvenih studija imaju dobro znanje o hrani. Najznačajniji kriteriji izbora hrane sudionika bili su iz podljestvice »Zdravlje i prirodni sastojci«, »Ugodnost za osjetila« te »Povoljna kupnja«, a na posljednjem mjestu, kao najmanje važan kriterij »Upoznatost s hranom i etička načela«. Kriterij »Cijena« izuzet je iz usporedbe zbog niske pouzdanosti. Rezultati korelacija ukazuju na povezanost između dobi i znanja o izvorima nutrijenata te znanja o povezanosti hrane s bolestima i zdravlja, iz čega proizlazi kako osobe više životne dobi imaju bolje znanje o izvorima nutrijenata te kako osobe boljeg zdravstvenog statusa imaju bolje znanje o utjecaju hrane na razvoj bolesti. Rezultati dobiveni o znanju o prehrani viši su od rezultata drugih provedenih studija. Rezultati o kriterijima izbora hrane razlikuju se od rezultata dobivenih u sličnim studijama. Obzirom na dobivene rezultate trebalo bi detaljnije istražiti čimbenike koji određuju kriterije odabira hrane.

hrana, znanje, kriteriji odabira hrane, studenti zdravstvenih studija

nije evidentirano

engleski

Nutrition Knowledge and Food Choice Criteria in Faculty of Health Studies in Rijeka Students

nije evidentirano

food, knowledge, food selection criteria, students of health studies

nije evidentirano

Podaci o izdanju

78

19.07.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet zdravstvenih studija

Rijeka

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam, Psihologija