Znanje o prehrani i kriteriji izbora hrane kod studenata Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci (CROSBI ID 428459)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vukonić, Ivana
Kukić, Miljana
hrvatski
Znanje o prehrani i kriteriji izbora hrane kod studenata Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci
Loše prehrambene navike važan su čimbenik nastanka i razvoja kroničnih nezaraznih bolesti koje su vodeći problem javnog zdravstva. Zdravstveni djelatnici su ambasadori promicanja zdravlja i zdravih životnih navika. Stjecanje uvida o znanju i kriterijima izbora hrane omogućuje nam da dobijemo jasnu sliku o područjima na kojima moramo djelovati. Provedena su brojna istraživanja koja se odnose na znanje o hrani te o kriterijima koji utječu na odabir hrane. Međutim, rezultati istraživanja, pogotovo kod zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, su oskudni. Cilj ove studije bio je procijeniti znanje o prehrani te njegovu povezanost s kriterijima izbora hrane kod studenata diplomskih studija Fakulteta zdravstvenih studija, Sveučilišta u Rijeci. Cilj je, osim toga, bio ispitati povezanost znanja o prehrani i kriterija izbora hrane s pojedinim sociodemografskim čimbenicima. Sto pedeset dva studenta (128 žena i 24 muškarca) sudjelovala su u istraživanju. Prosječna dob sudionika bila je 34 godine (22-63). U istraživanju su korišteni sljedeći mjerni instrumenti: Upitnik općih podataka kojim su se prikupljeni podaci o spolu, dobi, tjelesnoj težini i visini, zdravstvenom statusu, materijalnom statusu te stanovanju ; modificirana verzija »Upitnika općeg znanja o prehrani« (General Nutrition Knowledge Questionnaire - GNKQ ; Parmenter i Wardle, 1999) te adaptirani »Upitnik izbora hrane« (Food Choice Questionnaire – FCQ ; Steptoe, Pollard i Wardle, 1995). Prosječni rezultati »Upitnika općeg znanja o prehrani« su visoki. U skupini »Razumijevanje osnovnih pojmova« prosječna vrijednost iznosi 10, 58 od mogućih 13, 0, u skupini »Izvori nutrijenata« prosječna vrijednost rezultata iznosi 18, 43 od mogućih 23, 0 te u skupini »Povezanost prehrane s bolestima« prosječna vrijednost je 12, 47 od mogućih 16. Rezultati pokazuju kako studenti zdravstvenih studija imaju dobro znanje o hrani. Najznačajniji kriteriji izbora hrane sudionika bili su iz podljestvice »Zdravlje i prirodni sastojci«, »Ugodnost za osjetila« te »Povoljna kupnja«, a na posljednjem mjestu, kao najmanje važan kriterij »Upoznatost s hranom i etička načela«. Kriterij »Cijena« izuzet je iz usporedbe zbog niske pouzdanosti. Rezultati korelacija ukazuju na povezanost između dobi i znanja o izvorima nutrijenata te znanja o povezanosti hrane s bolestima i zdravlja, iz čega proizlazi kako osobe više životne dobi imaju bolje znanje o izvorima nutrijenata te kako osobe boljeg zdravstvenog statusa imaju bolje znanje o utjecaju hrane na razvoj bolesti. Rezultati dobiveni o znanju o prehrani viši su od rezultata drugih provedenih studija. Rezultati o kriterijima izbora hrane razlikuju se od rezultata dobivenih u sličnim studijama. Obzirom na dobivene rezultate trebalo bi detaljnije istražiti čimbenike koji određuju kriterije odabira hrane.
hrana, znanje, kriteriji odabira hrane, studenti zdravstvenih studija
nije evidentirano
engleski
Nutrition Knowledge and Food Choice Criteria in Faculty of Health Studies in Rijeka Students
nije evidentirano
food, knowledge, food selection criteria, students of health studies
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
19.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet zdravstvenih studija
Rijeka