Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 101792

Neka obilježja obitelji i roditelja kao rizičnih čimbenika za pojavu i razvoj poremećaja u ponašanju djece i mladeži


Radetić-Paić, Mirjana
Neka obilježja obitelji i roditelja kao rizičnih čimbenika za pojavu i razvoj poremećaja u ponašanju djece i mladeži // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 38 (2002), 2; 133-144 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Neka obilježja obitelji i roditelja kao rizičnih čimbenika za pojavu i razvoj poremećaja u ponašanju djece i mladeži
(Some family and parent traits as risk factors for the appearance and development of behavioral disorders of children and youths)

Autori
Radetić-Paić, Mirjana

Izvornik
Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 38 (2002), 2; 133-144

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Obitelj/roditelji; rizici za poremećaje u ponašanju; grad Pula
(Family/parents; risk for behavior disorders; city of Pula)

Sažetak
Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi veze između poremećaja u ponašanju djece i mladeži odnosno rizika za pojavu i razvoj takvog ponašanja i pojedinih obilježja obitelji/roditelja, te utvrditi njihovu prediktivnu vrijednost. Svrha istraživanja povezana je s planiranjem adekvatnih intervencija za obitelji i roditelje djece i mladeži u riziku ili s već ispoljenim poremećajima u ponašanju grada Pule temeljem dobivenih pokazatelja. Pri tome se testira hipoteza kojom se pretpostavlja postojanje statistički značajne povezanosti pojedinih obilježja obitelji/roditelja i rizika za pojavu i razvoj poremećaja u ponašanju u uzorku djece, maloljetnika i mlađih punoljetnika (N=100) koji su bili u tretmanu Centra za socijalu skrb Pula od 01.01.1998.g. do 30.06.1999.g. U istraživanju je korišten Formular za procjenu rizičnosti/potreba ispitanika autora Hoge i Andrews (1994), a dobiveni podaci obrađeni su regresijskom analizom gdje prediktorski skup varijabli čini deset varijabli područja obitelj/roditelji, a kriterijsku varijablu čini ukupna prosudba rizika za pojavu i razvoj poremećaja u ponašanju. Dobiveni rezultati pokazuju da se postavljena hipoteza može prihvatiti, a s aspekta uspješne predikcije poremećaja u ponašanju djece i mladeži grada Pule statističku značajnost pokazale su varijable emocionalni problemi/psihijatrijski slučajevi u obitelji, povijest kroničnog kriminalnog ponašanja i zlostavljanje od strane oca. Rezultati daju smjernice za preventivno i tretmansko stručno djelovanje u odnosu na čimbenike rizika na području obitelj/roditelji za obitelji i roditelje djece i mladeži u riziku ili s poremećajima u ponašanju grada Pule, te s tim u vezi predlaganje tretmanskih programa uz mogućnost njihove evaluacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
013005

Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Radetić-Paić, (252500)

Citiraj ovu publikaciju

Radetić-Paić, Mirjana
Neka obilježja obitelji i roditelja kao rizičnih čimbenika za pojavu i razvoj poremećaja u ponašanju djece i mladeži // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 38 (2002), 2; 133-144 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Radetić-Paić, M. (2002) Neka obilježja obitelji i roditelja kao rizičnih čimbenika za pojavu i razvoj poremećaja u ponašanju djece i mladeži. Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 38 (2), 133-144.
@article{article, author = {Radeti\'{c}-Pai\'{c}, M.}, year = {2002}, pages = {133-144}, keywords = {family/parents, risk for behavior disorders, city of Pula}, journal = {Hrvatska revija za rehabilitacijska istra\v{z}ivanja}, volume = {38}, number = {2}, issn = {1331-3010}, title = {Some family and parent traits as risk factors for the appearance and development of behavioral disorders of children and youths}, keyword = {family/parents, risk for behavior disorders, city of Pula} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Excerpta Medica
  • Sociological Abstracts
  • Special education needs abstracts
  • ECER-ERIC
  • Content pages in education
  • PsychInfo