Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 101758

Metrijske karakteristike formulara za procjenu rizičnosti/potreba (FPRP)


Nikolić, Branko; Koller-Trbović, Nivex; Žižak, Antonija
Metrijske karakteristike formulara za procjenu rizičnosti/potreba (FPRP) // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 38 (2002), 1; 103-119 (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 101758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metrijske karakteristike formulara za procjenu rizičnosti/potreba (FPRP)
(Metric characteristics of the risk/needs assessment form)

Autori
Nikolić, Branko ; Koller-Trbović, Nivex ; Žižak, Antonija

Izvornik
Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 38 (2002), 1; 103-119

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Formular za procjenu rizičnosti/ potreba ; metrijske karakteristike ; norme ; djeca i mladi s poremećajima u ponašanju ; rizik na poremećaje u ponašanju
(riska/needs assessment form ; metric characteristics ; norms ; children and adolescents with behavior disorders ; at risk of behavior disorders)

Sažetak
U radu se analiziraju metrijske karakteristike i norme Formulara za procjenu rizičnosti / potreba (FPRP) ispitanika- djece i mladih s poremećajima u ponašanju ili u riziku za razvoj poremećaja u ponašanju koji su se tijekom 1998. godine nalazili u brizi centara za socijalnu skrb. Uzorak iznosi 568 ispitanika u dobi od 11 do 23 godine. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 12 centara za socijalnu skrb u Republici Hrvatskoj. Formular za procjenu rizičnosti / potreba preuzet je od Hoga i Andrewsa (1994) i od strane autora odobreno je njegovo prevođenje i primjena. Formular za procjenu rizičnosti / potreba namjenjen je procjeni razine rizika kod određenog djeteta ili mlade osobe sa svrhom određivanja i planiranja adekvatne razine intervencije. Na taj način moguće je predvidjeti razvoj čimbenika rizika kako za pojedinca, tako i za skupine. Time bi se omogućilo planiranje primjerenih tretmanskih programa i pristupa na razini pojedinca, ali i diferencijacije tretmana i planiranje mreže institucija i programa na razini države, adekvatno procijenjenim potrebama populacije djece i mladeži u riziku ili s ispoljenim poremećajima u ponašanju. Za utvrđivanje metrijskih karakteristika FPRP korišten je program RTT.stb. Izračunata je prva glavna komponenta standardiziranih rezultata. Procjena normi za određivanje razine rizika /potreba izvedena je na prvoj glavnoj komponenti i Burtovoj komponenti. Izračunate su norme u standardiziranim vrijednostima i T-skali. Testirana je normalnost distribucije frekvencija prve glavne kompnente i Burtove komponente pomoću Kolmogorov-Smirnov testa. Ukratko, rezultati ukazuju na dobre metrijske karakteristike Formulara za procjenu rizičnosti / potreba što opravdava njegovo korištenja u znanstvene, praktične i edukacijske svrhe. U odnosu na definiranje normi za procjenu određene razine rizika (niska, umjerena, visoka i vrlo visoka), rezultati upućuju na razlike u odnosu na originalne norme što je bilo za očekivati obzirom na razlike u uzorku ispitanika, kao i na društveno- kulturne razlike sredina u kojima se ovaj instrument ispitivao. Stoga za konačno definiranje normi za procjenu razine rizika treba izvršiti dodatna istraživanja i provjere.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
013005

Ustanove:
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Nikolić, Branko; Koller-Trbović, Nivex; Žižak, Antonija
Metrijske karakteristike formulara za procjenu rizičnosti/potreba (FPRP) // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 38 (2002), 1; 103-119 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Nikolić, B., Koller-Trbović, N. & Žižak, A. (2002) Metrijske karakteristike formulara za procjenu rizičnosti/potreba (FPRP). Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 38 (1), 103-119.
@article{article, year = {2002}, pages = {103-119}, keywords = {Formular za procjenu rizi\v{c}nosti/ potreba, metrijske karakteristike, norme, djeca i mladi s poreme\'{c}ajima u pona\v{s}anju, rizik na poreme\'{c}aje u pona\v{s}anju}, journal = {Hrvatska revija za rehabilitacijska istra\v{z}ivanja}, volume = {38}, number = {1}, issn = {1331-3010}, title = {Metrijske karakteristike formulara za procjenu rizi\v{c}nosti/potreba (FPRP)}, keyword = {Formular za procjenu rizi\v{c}nosti/ potreba, metrijske karakteristike, norme, djeca i mladi s poreme\'{c}ajima u pona\v{s}anju, rizik na poreme\'{c}aje u pona\v{s}anju} }
@article{article, year = {2002}, pages = {103-119}, keywords = {riska/needs assessment form, metric characteristics, norms, children and adolescents with behavior disorders, at risk of behavior disorders}, journal = {Hrvatska revija za rehabilitacijska istra\v{z}ivanja}, volume = {38}, number = {1}, issn = {1331-3010}, title = {Metric characteristics of the risk/needs assessment form}, keyword = {riska/needs assessment form, metric characteristics, norms, children and adolescents with behavior disorders, at risk of behavior disorders} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Sociological Abstracts
  • Excerpta Medica
  • Special education needs abstracts
  • ECER-ERIC
  • Content pages in education
  • PsychInfo

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font