Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikrobiološki profil trupova ovaca na liniji klanja (CROSBI ID 268557)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | domaća recenzija

Kegalj, Andrijana ; Marković, Martina ; Vrdoljak, Marija ; Kozačinski, Lidija ; Mioč, Boro Mikrobiološki profil trupova ovaca na liniji klanja // Veterinarska stanica, 50 (2019), 3; 247-254

Podaci o odgovornosti

Kegalj, Andrijana ; Marković, Martina ; Vrdoljak, Marija ; Kozačinski, Lidija ; Mioč, Boro

hrvatski

Mikrobiološki profil trupova ovaca na liniji klanja

Uvođenje HACCP (engl. Hazard Analysis and Critical Control Points) sustava kao i sustava upravljanja kvalitetom u klaonicama rezultiralo je znatno povećanim zahtjevima vezanim uz mikrobiološki profil trupova. Naime, biološki su rizici vezani uz mikrobiološko onečišćenje trupa što je kroz HACCP prepoznato kao jedna od kritičnih kontrolnih točaka (engl. Critical Control Points). Mikrobiološki kontaminacija trupa može biti posljedica bolesti, odnosno kontakta mesa s mesom zaražene ili bolesne životinje te neodgovarajuće higijene tijekom rukovanja, skladištenja i prerade mesa. Najosjetljivija faza iz aspekta zaštite mesa od mikrobiološkog onečišćenja je primarna obrada trupa. Suvremene se klaonice, zbog razvoja tržišta mesa i mesnih prerađevina moraju kontinuirano prilagođavati zahtjevnim higijenskim standardima distribucije mesa. Kako bi se spriječila kontaminacija mesa, tijekom njegove prerade, a i u prometu, vrlo je važno redovito primjenjivati postupke čišćenja, pranja i dezinfekcije radnih površina, alata, opreme, a i ruku radnika. Za mikrobiološko praćenje trupova, Uredba 2073/2005 Europske komisije propisuje određivanje ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija kao pokazatelja higijene i Enterobacteriaceae kao pokazatelja fekalne kontaminacije te određuje mikrobiološke kriterije uspješnosti za uzorke dobivene destruktivnim tehnikama uzorkovanja iako se zbog praktičnosti u mesnoj industriji češće koriste nedestruktivne tehnike. Osim mikrobiološkog profila trupova u klaonicama se redovito uzimaju brisevi upotrijebljenog alata i površina za mikrobiološku analizu. Kod mikrobiološkog utvrđivanja metodom briseva procjena se higijene površina uglavnom zasniva na određivanju ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija i enterobakterija po cm2.

trupovi ; aerobne mezofilne bakterije ; Enterobacteriaceae ; higijena

nije evidentirano

engleski

Mikrobiološki profil trupova ovaca na liniji klanja

nije evidentirano

trupovi ; aerobne mezofilne bakterije ; Enterobacteriaceae ; higijena

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (3)

2019.

247-254

objavljeno

0350-7149

1849-1170

Povezanost rada

Veterinarska medicina

Poveznice
Indeksiranost