Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sastav masnih kiselina slavonske šunke soljene s krupnom morskom i sitnom kamenom soli (CROSBI ID 268453)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Mastanjević, Krešimir ; Kovačević, Dragan ; Bušić, Nives ; Čeple, Dunja ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka Sastav masnih kiselina slavonske šunke soljene s krupnom morskom i sitnom kamenom soli // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 1; 62-70. doi: 10.31727/m.21.1.5

Podaci o odgovornosti

Mastanjević, Krešimir ; Kovačević, Dragan ; Bušić, Nives ; Čeple, Dunja ; Lešić, Tina ; Pleadin, Jelka

hrvatski

Sastav masnih kiselina slavonske šunke soljene s krupnom morskom i sitnom kamenom soli

Cilj rada je bio procijeniti utjecaj različitih vrsta soli (krupne morske (KMS) i sitne kamen soli (SKS)) na sastav masnih kiselina slavonske šunke. Određivanje sastava masnih kiselina je provedeno na kraju proizvodnog procesa. Nakon ekstrakcije masti pomoću standardiziranog Soxhlet postupka, metilni esteri masnih kiselina analizirani su pomoću plinske kromatografije sa plameno- ionizacijskom detekcijom (GCFID). Određen je sastav masnih kiselina s obzirom na skupine zasićenih (SFA), mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina, kao i omjeri n-6/n-3 te PUFA/SFA. Rezultati određivanja sastava masnih kiselina slavonske šunke soljenih s KMS i SKS pokazuju da je oleinska kiselina (C18:1n9) najdominantnija masna kiselina iz skupine MUFA (43, 43 i 43, 44%), najzastupljenija SFA kiselina bila je palmitinska kiselina (C16:0) (23, 67 i 23, 21%), a PUFA linolna kiselina (C18:2n-6c) (9, 74 i 10, 48%). Vrsta soli je statistički značajno (p < 0, 05) utjecala na sastav masnih kiselina slavonske šunke. Omjeri PUFA/SFA (0, 29 - 0, 32) i n-6/n-3 (19, 60 - 19, 88) za uzorke slavonske šunke soljene s KMS i SKS u skladu su s ranije objavljenim podacima za različite hrvatske i europske pršute i šunke.

slavonska šunka ; masne kiseline ; SFA ; MUFA i PUFA

nije evidentirano

engleski

Fatty acids composition of Slavonian Ham salted with coarse sea and fine rock salt

nije evidentirano

Slavonian Ham ; fatty acids ; SFA ; MUFA and PUFA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (1)

2019.

62-70

objavljeno

1332-0025

10.31727/m.21.1.5

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice