Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja (CROSBI ID 268447)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Kurtović, Katarina ; Matković, Ana ; Jukić, Karmen ; Jukić, Željko
hrvatski
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja
Pšenica (Triticum aestivum L.) je jedna od najvažnijih ratarskih kultura u Hrvatskoj. Nakon žetve, sprema se u skladišta u kojima ostaje do trenutka prerade u mlinske proizvode. Dokazano je, da je kakvoća pšenice nešto slabija odmah nakon žetve i da je potrebno da pšenica određeno vrijeme ostane uskladištena. To razdoblje koje se još naziva i posliježetveno dozrijevanje, traje različito za različite sorte. Tijekom tog razdoblja ali i tijekom skladištenja zrna pšenice do prerade, određeni čimbenici mogu pozitivno, ali i negativno utjecati na proteine, ugljikohidrate, lipide, hektolitarsku masu, svojstva mljevenja i reološka svojstva. Cilj ovog rada je korištenjem znanstvene literature prikazati koji čimbenici i na koji način utječu na promjenu ugljikohidrata, masti i proteina tijekom skladištenja pšenice te dinamiku poboljšanja reoloških svojstava pšenice od uskladištenja do početka prerade.
pšenica ; posliježetveno dozrijevanje ; reološka svojstva ; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Changes in chemical composition and rheological properties of wheat during storage
nije evidentirano
wheat ; postharvest maturation ; rheological properties ; chemical composition
nije evidentirano