Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

BIOAKTIVNE KOMPONENTE JADRANSKIH ALGI (CROSBI ID 428307)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lucija Bačkov BIOAKTIVNE KOMPONENTE JADRANSKIH ALGI / Zvjezdana Popović Perković (mentor); Split, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora, . 2019

Podaci o odgovornosti

Lucija Bačkov

Zvjezdana Popović Perković

hrvatski

BIOAKTIVNE KOMPONENTE JADRANSKIH ALGI

Alge su široka skupina uglavnom vodenih fotosintetskih organizama koje se s obzirom na dimenziju talusa dijele na mikroalge i makroalge. Široko su rasprostranjene u morskim ekosustavima a njihova biomasa predstavlja vrijednu sirovinu. Od 17-og stoljeća alge se koriste kao hrana u Aziji, a sve više i u drugim zemljama gdje se smeđe (Odjeljak: Ochrophyta), crvene (Odjeljak: Rhodophyta) i zelene (Odjeljak: Chlorophyta) alge mogu naći u obliku ekstrakata koji se koriste u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Također, bogate su različitim organskim molekulama koje imaju povoljan utjecaj na zdravlje te mogućnost korištenja u obliku suplemenata. Alge i ekstrakti algi sve se više koriste u različitim industrijama zbog visokog sadržaja bioaktivnih tvari, lake genetske manipulacije i mogućnosti uzgoja u različitim uvjetima. U radu su opisani karakteristični spojevi istaknutih smeđih, zelenih i crvenih alga u Jadranu te njihova svojstva i primjena.

alge, antioksidacijska aktivnost, bioaktivne tvari, Jadran

nije evidentirano

engleski

BIOACTIVE COMPONENTS OF ADRIATIC ALGAE

nije evidentirano

algae, antioxidant activity, bioactive compounds, Adriatic Sea

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

24.05.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora

Split

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti