Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1016336

Razvoj sigurnosnih standarda u marinama


Pavliček, Josip
Razvoj sigurnosnih standarda u marinama // Novi pravni režim za marine / Barbić, Jakša ; Padovan, Adriana Vincenca ; Skorupan Wolff, Vesna (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2019. str. 275-297


Naslov
Razvoj sigurnosnih standarda u marinama
(The Development of Security Standards in Marinas)

Autori
Pavliček, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Novi pravni režim za marine

Urednik/ci
Barbić, Jakša ; Padovan, Adriana Vincenca ; Skorupan Wolff, Vesna

Izdavač
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Grad
Zagreb

Godina
2019

Raspon stranica
275-297

ISBN
978-953-347-221-8

Ključne riječi
Marina, sigurnosni standardi
(Marina, security)

Sažetak
Iako Republiku Hrvatsku možemo smatrati sigurnom zemljom, potrebno je kontinuirano ulagati u prevenciju kriminaliteta i razvoj visokih sigurnosnih standarda. Osobito se to odnosi na turizam kao vitalnu gospodarsku granu. Pri tome je važno postići ravnotežu između potrebe turista za sigurnošću i njihove želje za slobodom kretanja, bezbrižnošću i odmorom. Kroz tu prizmu razmatrani su sigurnosni standardi u marinama kao važnom segmentu nautičkog turizma. Obavljena je kvalitativna analiza sigurnosnih aspekata poslovanja na uzorku od 14 marina koje posluju u Republici Hrvatskoj. U okviru analize razmatrani su sigurnosno relevantni događaji u marinama koji obuhvaćaju sigurnost veza, sigurnost plovila i imovine na plovilima te sigurnost plovidbe u marini. Također je razmatrana sigurnost imovine marine i podkoncesionara. Analiza je obuhvatila i osobnu sigurnost korisnika marine, zaposlenika, vanjske izvore ugroze, ali i potencijalne unutarnje izvore ugroze. Rezultati analize ukazuju, između ostalog, na potrebu snažnijeg percipiranja sigurnosti kao relevantnog poslovnog procesa i na potrebu integriranog upravljanja sigurnošću u marinama. U skladu s tim na kraju članka iznesene su određene preporuke sigurnosnih standarda koji bi se mogli implementirati u marinama. Takvi standardi ne bi ovog trenutka trebali biti na razini onih koji su kroz zakonska rješenja implementirani u odnosu na luke, ali podrazumijevaju naglašeniji pristup upravljanju sigurnošću u marinama i na strateškoj i na operativnoj razini. Pretpostavke za takav pristup su kvalitetne sigurnosne analize i sigurnosne procjene koje trebaju objektivno sagledati sve relevantne rizične čimbenike. Osim toga, važna su također implementirana tehnološka sigurnosna rješenja i adekvatno osposobljeni zaposlenici marina, ponajprije mornari koji obavljaju svoje poslove neposredno na dokovima. Njihova spremnost izravno utječe na kvalitetnu prevenciju štetnih događaja, ranu reakciju, ali i učinkovito postupanje u izvanrednim situacijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo, Sigurnosne i obrambene znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-UIP-2013-11-3061 - Razvoj suvremenog pravnog i osigurateljnog režima za hrvatske marine - unapređenje konkurentnosti, sigurnosti, sigurnosne zaštite i zaštite morskog okoliša

Ustanove
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Josip Pavliček, (319945)